Olajosmagvak: a keresztallergia is kockázatos

Ha valamelyik olajos mag kapcsán allergiás reakció jelentkezik, akkor az érintettek gyakran inkább a többi magféle fogyasztását is elkerülik. De erre nincs feltétlenül szükség.

Az olajos magvaknak számos pozitív hatása van az egészségünkre, sok vitamin és jótékony zsír található bennük. Mértékletes fogyasztásuk javasolt naponta, a kiegyensúlyozott étrend részeként, allergia esetén azonban kerülni kell az adott olajos magféléket. Az allergia tünete lehet légszomj, nyelési nehézség, viszketés a szájüreg, torok területén, hányás, hasfájás és hasmenés, de akár életveszélyes reakció, anafilaxia is kialakulhat – mondja el Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

 Ha valakinél allergia igazolódik, akkor a tüneteket úgy tudja megelőzni, hogy a továbbiakban az adott magfélét nem fogyasztja. Emellett felírnak neki adrenalin önbelövős injekciót, amit diétahiba esetén – ha véletlenül mégis fogyasztana allergén tartalmú élelmiszert – használnia kell, így meg tudja előzni az anafilaxia kialakulását.

Keresztallergia

Gyakori, hogy akinél az egyik olajos magféle allergiát okoz, a többit is kerüli. Ennek oka részben a fokozott aggodalom az allergiás reakció miatt, másrészt bizony előfordulhat keresztallergia is. Ennek során például a kesudióra allergiás személynél a pisztácia, szójabab, dió, földimogyoró és a rózsabors fogyasztása is allergiás tüneteket provokál. A keresztallergia oka az allergén fehérjék szerkezeti hasonlósága, vagyis a szervezet egyszerűen összekeveri az egyes allergéneket.

Keresztallergia azonban nem mindenkinél fordul elő, létezik egy vizsgálat, amely alkalmas a kimutatására. A hagyományos allergia vérvizsgálat az allergének ellen termelődő IgE ellenanyagot mutatja ki a szervezetben. Az allergének azonban több összetevőből állnak, egy másik, részletesebb vérvizsgálattal ezeket az összetevőket, más néven komponenseket lehet vizsgálni. A komponens alapú diagnosztika segítségével ki lehet mutatni, hogy az esetünkben pontosan melyik komponens okozza az allergiát.

Eltérő tulajdonságú komponensek

Az egyes komponenseknek eltérő tulajdonságaik vannak. Ha például a kesudió Ana o 3 komponensére igazolódik az allergia, akkor a földimogyorót is kerülnünk kell, mert ez a komponens átfedést mutat a földimogyoró Ara h 3 komponensével, vagyis mindkettő allergiás reakciót okozhat.

Egy másik eset, amikor a szójára allergiás beteget eltiltják a földimogyoró fogyasztásától is, pedig a szója három összetevője közül mindössze egy, a Gly m 5 keresztreakciót kiváltó tulajdonsága kiemelten magas, azonban ez is csak a földimogyoró egyik, az Ara h 2 összetevőjével szemben áll fenn.

Földimogyoró allergia esetén pedig, ha a magas rizikójú – Ara h1 és Ara h2 – komponens okozza az allergiát, akkor sajnos súlyosabb allergiás reakcióra is lehet számítani. Ilyen esetben a diétát nagyon komolyan kell venni. Ha azonban az alacsony rizikójú – Ara h8 – földimogyoró allergén komponensek pozitívak, akkor az allergia csak enyhébb tüneteket produkálhat. A földimogyoró-mentes étkezésre szükség van, de egy esetleges diétahiba kapcsán nem kell tartani életveszélyes allergiás reakciótól.

A komponens alapú allergiavizsgálat segítségével tehát meg lehet állapítani olajosmag-allergia esetén az allergiás reakció súlyosságát, ami fontos iránytű az a diétás szabályok követéséhez és a felesleges megszorítások elkerüléséhez is.