Orális allergia nehezítheti a szénanáthát

Egyre többen észlelik magukon a klasszikus szénanátha tüneteket, az allergiaszezon megpróbáltatásait pedig fokozza, hogy sokaknál jelentkezik az úgynevezett orális allergia szindróma is. Mutatjuk, kinek mely zöldségeket, gyümölcsöket érdemes kerülnie.

Aki pollenallergiával küzd, megfigyelhette, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor viszketni kezd a torka, és különös bizsergő érzést jelentkezhet a szájában. Ennek az az oka, hogy az érzékenységet kiváltó pollentípussal az adott élelmiszerek keresztallergénként viselkednek; azaz az immunrendszer tévesen pollen-allergénként azonosítja az elfogyasztott gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és diófélékben található fehérjéket, amelyek a pollenhez hasonlóan túlérzékenységi reakciót váltanak ki – mondja dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere.

Fontos hangsúlyozni, hogy orális allergia szindrómát kizárólag a növények okoznak, a tejtermékek, a tenger gyümölcsei vagy húsok nem; és többnyire olyanoknál alakul ki, akiknél korábban már fennállt bizonyos pollenekkel (pl. nyír, parlagfű, fűfélék) szembeni érzékenység. A pollenallergiák gyakoribbá válásával az orális allergia szindróma is egyre gyakoribb, becslések szerint a nyírfapollenre allergiás felnőtt páciensek kb. 50 százalékának lehet pollen-étel keresztreakciója.

A tünetek főként a szájüregben jelentkeznek

Az orális allergia szindróma a kontakt allergiás reakció egyik formája. A tünetek (viszketés, égő fájdalom, az ajkak, a nyelv, a szájpad vagy ritkábban a garat hirtelen fellépő ödémája) elsősorban a szájüreg nyálkahártyájára korlátozódnak. Az étel szájba vétele után percek alatt alakulnak ki, majd fokozatosan oldódnak. Elsősorban a nyersen elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök okozhatnak galibát, de érdemes óvatosan bánni a szárított, aszalt készítményekkel és a fűszerekkel is. Előfordulhat, hogy valakinél egy sárgarépa vagy burgonya megpucolása is bőrpírt vagy enyhe duzzanatot okoz a kézfején, és igen ritkán akár súlyosabb, az egész testet érintő allergiás reakciók (a torok, mellkasi szorító érzése, légzési nehézség, hányinger, hányás, hasmenés vagy eszméletvesztés) is jelentkezhetnek.

Jó hír viszont, hogy a pollenérzékenyek többsége főzve vagy sütve minden probléma nélkül elfogyaszthatja kedvenc zöldségeit és gyümölcseit, hiszen a hő lebonthatja a reakcióért felelős fehérjéket. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a szabály nem érvényes a zellerre, az eperre, bizonyos diófélékre és a fűszerekre, ezeknél ugyanis a hőkezelés sem csökkenti a keresztreakció esélyét.

Nem csak tavasszal kell számítani a szájüregi tünetekre

Bár sokak számára igen megterhelő a tavaszi pollenszórással járó időszak, és magas pollenkoncentráció idején fokozottan tapasztalhatják a keresztallergia tüneteit egy zamatos alma, zeller, egy friss újsárgarépa elfogyasztásakor, fontos megemlíteni, hogy sajnos ezek a tünetek nem csak a pollenszezonban, hanem egész évben megkeseríthetik az arra érzékenyek életét. Vagyis akkor is számíthatnak rájuk, amikor az allergiát okozó növényi pollen nincs jelen a levegőben.

A doktornő tapasztalatai szerint a legtöbb pollenallergiás felismeri teste jelzéseit, így automatikusan kihagyja a problémás zöldségeket és gyümölcsöket az étrendjéből, vagy csak hőkezelést követően fogyasztja el azokat. Mivel azonban a tünetek nem minden pollenallergiásnál jelentkeznek, ezért csak azokat a növényeket kell kerülni, amelyek keresztallergiát okoznak.

Milyen növények okozhatnak keresztallergiát?

  • A nyír pollenére érzékenyeknek érdemes kerülni az almát, körtét, cseresznyét, őszibarackot, szilvát, sárgarépát, zellert, kivit, mandulát, mogyorót és diót.
  • Ha parlagfű allergiás, akkor legyen óvatos a görög-és sárgadinnyével, banánnal, uborkával, cukkinivel, napraforgómaggal és a belőle készült olajjal is.
  • A fűfélék pollenjére allergiások esetében a paradicsom, a burgonya, a narancs és az őszibarack okozhat tüneteket, de a kukorica és a búza is gyakran keresztreakcióba lép a fűpollenekkel. Nyers fehér burgonya hámozása során viszkető, vöröses csalánkiütések is kialakulhatnak.

Az orális allergia szindróma esetében a legjobb, ha elkerüljük a tüneteket okozó növényeket, vagy megpróbáljuk hőkezelve fogyasztani azokat. A vény nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek mérsékelni az enyhe tüneteket, például a viszketést vagy a száj, torok duzzanatát. Súlyos reakció vagy anafilaxia esetén azonban szükség lehet epinefrin autoinjektorra is.

 Ha a tüneti kezelés mégsem jár sikerrel, az allergénspecifikus immunterápia is szóba jöhet, amivel deszenzitizáljuk a páciens szervezetet a pollenekre, potenciálisan csökkentve az orális allergia szindróma tüneteinek súlyosságát is. Az allergén-immunterápiát a tüneteket okozó növény pollenszórása előtt legalább kettő hónappal kell megkezdeni. A három-öt éven át tartó kezeléssel pedig tíz-tizenkét évre meg lehet szüntetni az allergiás tüneteket.