Puffad fagyizás után? Ez lehet a baj

Ha a tejtermékek, például nyáron egy fagyi vagy jégkrém elfogyasztása után rendszeresen puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök jelentkeznek, javasolt kivizsgálni, hogy mi okozhatja a kellemetlen tüneteket.

Sokak szervezete kellemetlen panaszokkal reagál tejtermékek fogyasztására, ilyenkor tejcukor-érzékenység is állhat a háttérben, amelyről dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa mondott el részleteket.

Mi a tejcukor, és miért alakul ki érzékenység?

A tej három fő alkotóelemből áll: tejfehérjék, tejcukor (laktóz) és zsírok. Ha a tejfehérje okoz allergiát, tejallergiáról, vagy tejfehérje-allergiáról beszélünk. Ha viszont a tejcukor, vagyis a laktóz lebontása okozza a tüneteinket, akkor tejcukor-érzékenyek vagyunk.

A tejcukor lebontását a szervezetben a vékonybélben lévő bélbolyhokon termelődő laktáz enzim végzi: ha ennek képződése valamilyen okból csökken, akkor a szervezetünk nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, emiatt jelentkeznek a kellemetlen tünetek. A laktáz enzim termelődésének csökkenése bekövetkezhet veleszületett laktázhiány miatt, az ilyen ritka esetben a tünetek már a születést követően jelentkeznek.

Okozhatja átmeneti laktázhiány, mely antibiotikum szedése vagy bélrendszeri betegségek következtében alakul ki, mert a vékonybélbolyhok károsodnak. A háttérben több kiváltó ok – például bakteriális vagy virális gasztroenteritisz, gyulladásos bélbetegségek, cöliákia – is állhat. Genetikai mutáció esetén a laktáz enzim képződése az életkor előrehaladtával csökken, az idősebb korban jelentkező tüneteket ez is okozhatja.

Tünetek és laktózmentes termékek

A tejcukor-érzékenység legfőbb tünetei a haspuffadás, fokozott gázképződés és hasmenés, de hányinger, fejfájás és koncentrációs zavarok is jelentkezhetnek. Kevésbé ismert, de a tejcukor-érzékenység nemcsak hasmenést, hanem székrekedést is okozhat: a laktóz lebontása során bizonyos bélbaktériumok miatt ugyanis olyan gázok is képződhetnek a szervezetben, amelyek a bélmozgást csökkentik. A laktáz enzim csökkenése egyénenként változó lehet, azonos mennyiségű tej fogyasztása ezért különböző erősségű tüneteket okozhat az érintetteknél.

A tejcukor-érzékenységet az allergiatesztek nem mutatják ki, a diagnózishoz kilégzési tesztre van szükség, amihez vízben feloldott tejcukrot kell elfogyasztani, majd adott időközönként egy készülékbe levegőt fújni. Létezik genetikai vizsgálat is, ennek során a szájüregből egy speciális pálcika segítségével a szájnyálkahártyája felszínérő mintát vesznek, és azt laborban elemzik. Ez a vizsgálat azonban csak azt mutatja ki, hogy van-e genetikai hajlamunk a tejcukor-érzékenységre, a pozitív lelet nem egyenlő a diagnózissal, csak a hajlamot mutatja a tünetek megjelenésére.

Megelőzés céljából nem érdemes laktózmentes termékeket fogyasztani, megelőzni vagy meggátolni a tünetek kialakulását nem tudják. Kizárólag akkor fogyasszuk ezeket az élelmiszereket, ha tüneteink vannak és a hidrogén kilégzési teszt igazolta, hogy panaszainkat valóban a tejcukor fogyasztása okozza.