Retek a sonka mellé - maga az egészség

A húsvéti sonka kedvelt kísérője a torma mellett a retek. Antibakteriális és gombaölő hatása mellett tisztít és segíti az emésztést. 

Az egyik első, és legkeresettebb primőr zöldségünk a fehér húsú, piros héjú hónapos retek. Kelet-Ázsiából származik, a magyar népnyelv úgy tartja, a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. Az igazság viszont az, hogy bármikor fogyaszthatjuk, mindig finom és egészséges. 

Főleg komoly C-vitamintartalmának köszönhetően értékes tápanyagunk, de tud mást is:

kéntartalmú illóolajai serkentik az epe termelődését és kiürülését is;

  • mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, alkalmas megfázás és cseppfertőzések megelőzésére és gyógyítására;
  • segíti az emésztést;
  • növeli az étvágyat;
  • vitaminokban gazdag;
  • egyes vélemények szerint rendszeres fogyasztása megelőzheti az epekő képződését. 

A retket a legjobb frissen fogyasztani, vásárlás előtt a frissességre kell odafigyelni, az egészséges gumó kemény és általában fényes. Ha kisebb ütődések érték, az nem baj, de ha a puha és barnás foltok tarkítják, az fagyást valószínűsít, ami minőségromlást okoz, a retek hamar megfonnyad. 

Ami pedig a "reggel méreg" megjegyzést illeti, nem igaz. Azért akinek érzékeny a gyomra, a reggeli retek mellé egyen egy kis kenyeret is.