Sokan csak bebeszélik a gluténérzékenységet?

Amerikai tudósok szerint nem a gluténérzékenyek száma nő, hanem az egész kezd divattá válni.

Lépten-nyomon hallani, olvasni, milyen elképesztő méreteket kezd ölteni a gluténérzékenység - a tudomány viszont nem igazán támasztja alá mindezt. A lisztérzékenység ritka genetikai betegség, az amerikaiak egy százalékát érinti. Azért hivatkozunk az Egyesült Államokra, mert született a felmérés, miszerint ez az egy százalékos arány 2009 óta, vagyis az elmúlt hat-hét évben semmit nem változott. 

Sokan vannak, akik ugyan nem érzékenyek, de úgy érzik, rosszul reagálnak a gluténra - róluk 2013-ban mutatta ki egy kutatás, hogy a problémájuk inkább pszichés eredetű. Alan Lenovitz, a James Madison Egyetem adjunktusa úgy véli, a "gluténmentes mánia" terjedésében pszichológiai és viselkedésbeli okok játszanak szerepet. 

Sőt. Peter Gibson, a Monash Egyetem gasztroenteorológiai igazgatója úgy véli, a gluténmentes diétát folytató emberek csak azért érzik magukat jobban, mert ezzel együtt alapvetően változtatták meg étrendjüket. Kerülik a gyorséttermi menüt, több friss zöldséget és gyümölcsöt esznek, jobban odafigyelnek mit, és milyen anyagokból főznek. És máris minden jobb... 

A gluténen kívül számtalan egyéb tényező befolyásolja a javulást - emeli ki Gibson. Ám ha valaki úgy érzi, hogy gluténérzékeny, valóban étrendváltásra lehet szüksége a panaszok megszűnéséhez - csak esetleg nem pont azért, amiért gondolja. És még hozzáteszi: abba már pláne senki nem gondol bele szívesen, hogy nem is az allergiát kiváltó ok megszűnése miatt érzi magát jobban, hanem az egész csupán egy lelki eredetű probléma volt...