Som: vitaminbomba az erdőből

A piros termés kiváló immunerősítő, tele van C-vitaminnal, remek lekvárnak, szörpnek, de még pálinkának is.

A húsos som hazánkban is őshonos, sőt igencsak elterjedt cserje jellegzetes, csonthéjas terméssel. Húsos termése henger vagy körte alakú, és érési folyamata során a piros több árnyalatába játszik, mígnem teljesen érett állapotban eléri a sötét bordót. Íze savanykás, édes, kissé fanyar, és valódi vitaminbomba.

Elsősorban C-vitamintartalmát kell kiemelnünk – egységnyi mennyiségben kétszer többet, mint a narancs –, amivel jelentősen hozzájárul az immunrendszer támogatásához. Emellett találunk benne flavonoidokat, polifenolokat, A- és B3-vitamint, illetve nátriumot, káliumot, kalciumot, mangánt, foszfort, vasat, cinket, rezet és mangánt. A som:

  • remek antioxidáns;
  • erősíti az immunrendszert;
  • támogatja a szív- és érrendszer egészségét;
  • jót tesz a bőrnek, a csontoknak, a fogaknak;

A legjobb a somot nyersen fogyasztani, ekkor hasznosulnak leginkább a benne lévő anyagok, amelyek a hőkezelés hatására veszítenek értékükből. Jó ötlet fagyasztani vagy aszalni, ám dszemek, lekvárok, szörpök kiváló alapanyaga is egyben. Főznek belőle pálinkát, és vadételek kísérőjeként is kedvelt alapanyag.