Spenóttal a rák ellen

Nem örvend osztatlan népszerűségnek, de a spenót segít a rák megelőzésében, jótékonyan hat az emésztésre, ízületi gyulladásokra, és csontritkulás ellen is kiváló.

A spenót Perzsiából származik, mór közvetítéssel jutott Európába, ahol a XVI. században terjedt el, virágkorát pedig minden bizonnyal Popeye hatására élte a '30-as években. A leggyakrabban főzelékként, salátaként találkozhatunk vele az asztalon, az ipar pedig klorofil elállítására használja.

Ami élettani hatásait illeti igaz, hogy sok vas van benne - de nem kiemelkedően sokat - ám nehezen felszívódó formában, és a növény oxálsavtartalma is gátolja hasznosulását. Magyarul szervezetünk számára nem a spenót a legjobb vasforrás. Sokkal fontosabb megemlíteni, milyen gazdagon találhatók benne a szabadgyököket pusztító antioxidánsok. Olyan gazdagon, hogy a parajt a rák ellen védő leghatékonyabb növények között szokás emlegetni.

A daganatellenes anyagok hatását kiválóan kiegészíti a spenótban található 13 különböző flavonoid, amelyek csökkentik a sejtek oxidatív károsodását. Kísérletek támasztották alá, hogy a spenót kivonatai lassítják a gyomorrákos sejtek osztódását, a rendszeresen spenótot fogyaszt nőknél pedig kiesebb a mellrák előfordulási aránya.

Bizonyítottan jó hatással van az emésztésre, segít megelőzni a csontritkulást, az ízületi gyulladásokat. A- és C-vitamintartalma kiemelkedő, de K-, E- és B-vitaminokban is gazdag. Mangán, magnézium, réz, kálium, kalcium, foszfor, cink és szelén és omega 3 zsírsavak forrása.