Stevia, a cukor ellensége

Egy növényi édesítőről van szó, ami napjainkban egyre több területen váltja ki a cukrot, de hallani róla negatívumokat is. 

A stevia egy 240-260 fajt számláló növénynemzetség tagja, az őszirózsák családjába tartozik. Közülük a Stevia rebauidana nevű faj leveleit használják: a benne lévő szteviol glikozid íze a cukornál akár 300-szor édesebb. Szemcsés formában, tablettába préselve, illetve késztermékek összetevőjeként találkozhatunk vele, és szinte minden szempontból kiválthatja a cukrot: sok más édesítőszerrel ellentétben ízét főzés, sütés közben is megőrzi.

Előnyei vannak

De miért "jobb", mint a cukor? Mert:

  • Nem emeli a vércukor szintjét, glikémiás indexe nulla, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. 
  • Gyakorlatilag kalóriatartalma sincs, így diétázók akár legédesebb barátjuknak is választhatják.

A steviának, mint növénynek más előnyös tulajdonságai is vannak:

  • gazdag ásványianyagokban;
  • javítja a bélműködést és az emésztést;
  • antibakteriális hatása okán fogkrémekben, szájöblítőkben alkalmazva számos fog-, száj- és ínybetegséget segít megelőzni;
  • gombaölő tulajdonságánál fogva a leveleket teaként fogyasztva segíthet például a candida leküzdésében;
  • védi és ápolja a bőrt, gyógyítja a sebeket.

Hátrányai is lehetnek

Bármilyen jól is hangzik mindez, szót kell ejteni a negatívumokról is, amelyek viszont estünkben nem a növényt, hanem minket, embereket szólítanak meg. Az első, hogy a feldolgozatlan vagy félig feldolgozott levek, magyarul a rossz vagy ellenőrizetlen minőségű steviatermékek mellékhatásként szív- és veseproblémák, erős hányinger léphet fel.

A másik gyakorlatilag minden cukorpótlóra igaz: ha egy termék steviát tartalmaz, az ember képes figyelmen kívül hagyni a többi összetevőt. Így fordulhat elő, hogy például steviával édesített, de egyéb más "hizlaló", a vércukorszintet növelő alapanyag mégis vércukorszint-ingadozást idéz elő, illetve mégsem biztosítja a kívánt súlyvesztést.

Harmadrészt pedig olyan kutatási eredményt is ismerünk, amely szerint szervezetünk az ételek kalóriatartalmát azok édes íze szerint határozza meg, a kalóriamentes édesítők viszont összezavarják ezt a rendszert. Az eredmény pedig, hogy az édeset érzékelve sok beérkező kalóriára számít, ezért megnöveli az étvágyat.

További kutatások nyilvánvalóan árnyalják majd a képet a steviával kapcsolatban is, a lényeg: diétához, életmódváltáshoz nem elég az elhatározás, kérjük szakember tanácsát is arról, milyen anyagokkal segíthetjük a legoptimálisabban céljaink elérését.