Szellentés: ki kell engedni!

Ki kell engedni, különben kijön magától, és meglehetősen kellemetlen helyzeteket produkálhat. Lehet ellene tenni, de nem a záróizmok görcsös szorításával.

A kellemetlen szagért olyan kéntartalmú vegyületek felelősek, amelyeket a vastagbélben élő baktériumok állítanak elő. A szellentést "visszatartani" nem lehet, de azért sokat tehetünk, hogy csökkentsük a bélgáz mennyiségét. Ehhez nézzük a puffadás okait. 

  • Túl sok levegő nyelése: étkezés közben gyakori, de előfordulhat gyors ivás, rágógumizás, dohányzás, keménycukorka szopogatása, szénsavas italok hatására is. Az így lenyelt levegő jelentős része böfögéssel távozik, a maradék azonban a végbélen keresztül.
  • Emésztetlen ételek: szervezetünk képtelen megemészteni bizonyos szénhidrátokat, ezek a vékonybélből a vastagbélbe kerülnek, ahol baktériumok bontják le - eközben hidrogén, szén-dioxid sok embernél metán képződik, a gázok pedig a végbélen keresztül távoznak.
  • Puffadásra hajlamosító ételek. A szénhidrátot tartalmazó élelmiszer, a leginkább a bab, a káposzta, kelbimbó, brokkoli, spárga, teljes kiőrlésű gabonák. Ezen túl a legtöbb keményítő, a fruktóz, a rostok.
  • Laktáz hiánya.
  • Egyéb egészségügyi problémák. 

A puffadás ellen leggyakrabban étrendváltoztatással, gyógyszerrel, és kevesebb levegő nyelésével orvosolható. A böfögést a savlekötők enyhítik, a vastagbél gázosodását pedig aktív széntablettával csökkenthetjük: közvetlenül étkezés előtt, majd evés után egy órával.