Szilva: olcsó és hatékony egészségvédelem

Méltatlanul mellőzött mostanában a szilva, pedig olcsó, és pozitív élettani hatásait tekintve felveszi a versenyt a legtöbb ma „divatos” és jóval drágább gyümölccsel.

Szilvából rendkívül sok fajtával találkozhatunk világszerte, de Magyarországon is, hazánkban hagyományosan az egyik legelterjedtebb gyümölcsfa. Kiválóan alkalmas befőzésre, lekvárnak, aszalványnak, de hungarikumként bejegyzett pálinkát is készíthetünk belőle. Természetesen azon frissiben is kiváló, ízletes, és beltartalmát tekintve így a leggazdagabb. 

A Sokszínű Vidék összegyűjtötte, mit is tud ez a gyümölcs:

  • Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban (főleg A-, B- és C-vitaminban), ásványi anyagokban (elsősorban vas, kalcium, kálium, magnézium, foszfor és szelén) és rostban.
  • Remek immunerősítő.
  • Védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásaitól, vagyis segít megelőzni a rákos megbetegedéseket.
  • Segít normalizálni a vércukor szintjét.
  • Csökkenti a koleszterinszintet.
  • Nyugtató hatású, jótékonyan hat az agy és az idegrendszer működésére.
  • Enyhe hashajtó.
  • Hozzájárul a szívritmus szabályozásához.
  • Kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrának. 

A tartósítás legjobb formája az aszalás, hiszen a gyümölcs ekkor őrzi meg a legtöbbet értékes anyagaiból. A főzés hatására a lekvár beltartalma ugyan szegényesebb, de így is marad benne bőven antioxidáns, emésztésserkentő szorbitol és rosttartalma is érintetlen marad.