Táplál és véd a csicseriborsó

A csicseriborsót magas fehérje- és rosttartalom jellemzi, tápláló, segíti az emésztést, enyhíti a stresszt, védi a szív és érrendszert, a bőrt, és gluténérzékenyek számára is remek választás.

A csicseriborsó egy Kis-Ázsiából származó hüvelyes növény, évezredek óta termesztik és fogyasztják. Készülhet belőle főzelék, leves, köret, felhasználhatjuk sütve, főzve, akár péksüteményekben, desszertnek is megállja ahelyét, és szintén csicseriborsóból készül az egyre népszerűbb hummusz.

Sokoldalú felhasználhatósága mellett rendkívül értékes tápanyagforrás, egyik nagy előnye a magas fehérjetartalom. Fogyasztása számos előnnyel jár, a csicseriborsó:

  • magas rosttartalmánál fogva segít az emésztést;
  • csökkenti a koleszterin szintjét, ezzel hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez;
  • enyhíti a stresszt, támogatja a jó alvást;
  • a benne lévő esszenciális zsírsavaknak köszönhetően védi a bőrt.

A csicseriborsó gazdag karotinban, B1-, B6- és E-vitaminban, emellett nagyobb mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot és foszfort. A csicseriborsóból készült liszt pedig gluténérzékenyek számára lehet fontos alapanyag. Csíráztatás hatására könnyebben emészthetővé válik, kevésbé puffaszt, ráadásul a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok könnyebben hozzáférhetők lesznek.