Tudta, milyen értékes gyógynövény a kapor?

Segíti a gyomrot, az emésztést, enyhíti a hányingert, segít rendben tartani a vérnyomást és a koleszterinszintet, és erős antimikrobális hatással bír.

A zellerfélék családjába tartozó kapor a Földközi-tenger vidékén honos egynyári növény, feltehetően a római légiók terjesztették el Európában. Markáns íze megosztó lehet, ám hazánkban jelentős szerepet tölt be fűszerként, és bár nem övezi nagy hírverés, gyógynövényként is remekül megállja a helyét.

Gazdag A-, B- és E-vitaminban, és számos ásványi anyagot tartalmaz, ezek közül a kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, cinket és foszfort érdemes kiemelni. A kapor:

  • segít felfúvódás, emésztési zavarok esetén, erősíti a gyomrot;
  • remek rostforrás;
  • segít rendben tartani a vérnyomást és a koleszterinszintet;
  • enyhíti a fogínygyulladást;
  • csillapítja a hányingert;
  • fokozza az étvágyat;
  • enyhíti a menstruációs fájdlamakat;
  • erős antimikrobális hatással bír.

A kapor értékes része illóolaja, többszörösen telítetlen zsírsavakat és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz. Ha ezt is maradéktalanul meg akarjuk őrizni, nem szabad magas hőmérsékleten szárítani, ugyanis 50-60 fok körül a növény fontos összetevői párolognak el, ezért a szárított fűszerként kapható kapor gyógynövényként kevésbé hatékony.