A glicin a glükóz vércukorszintet megemelő hatását jelentősen mérsékli. Az inzulin szintet szinte egyáltalán nem emeli, ellenben a jótékony hatású glükagon szintjén igen.
GAL Glicin por 250g leírása
A glicin egy természetes aminosav, mely nagy mennyiségben található meg a kollagénben. Mellékíz mentes édes íze miatt ételek/italok édesítésére is alkalmas. Hőálló, így süteményekbe és forró italokba is alkalmazható. Édessége kb a normál kristálycukoréval megegyező.
A glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. Más fehérjeforrásokban csak kis mennyiségben fordul elő. Manapság sokkal kevesebb kollagén típusú fehérjét fogyasztunk mint őseink, hiszen a körömpörkölt, csontlé, kocsonya, pacal és hasonló ételek nem túl divatosak már. Jelentősen eltolódott tehát a fehérjebevitelünkből származó aminosavak aránya. (Például csökkent a glicin a többihez képest.) Evolúciónk során nem ez volt a jellemző, így felmerül a gyanú, hogy ennek káros következményei lehetnek. A glicinpótlás előnyös hatásai is ezt a sejtést erősítik.
Adagolás: Elalvás előtt 1-2dl langyos folyadékban (pl vízben) oldjon fel 1 púpos teáskanálnyit és lassan kortyolgassa el vagy víz nélkül szopogassa el. Javasolt étkezések után is egy keveset (1 csapott teáskanálnyit vagy 1 mokkáskanálnyit ) elfogyasztani, ha étkezésünkben nem voltak kollagén típusú fehérjék. Így az étkezés után fogyasztott glicin segíti a táplálkozással elfogyasztott aminosavak arányának kiegyensúlyozását. Kávéba vagy bármilyen folyadékba elkeverhető, süteményekbe is süthető. Kellemes, mellékízmentes édes íze van (azonban ha a port vesszük a szánkba közvetlenül, akkor az már-már kellemetlenül édes).
Glicin - az egészséges alvás barátja
A glicin egy aminosav, amely különösen jótékony hatással van az alvás minőségére. Segíthet a pihenésben és a nyugodt éjszakai alvás elérésében.
A glicin alvásra gyakorolt hatása számos kutatás által bizonyított. Az aminosav segít csökkenteni a testhőmérsékletet, ami elősegíti a mélyebb alvást. Ezen kívül, a glicin fogyasztása hozzájárulhat a stressz-szint csökkentéséhez, így könnyebben elérhetjük a pihentető alvást. A glicin támogatja a relaxációt, segít a szorongás csökkentésében, és ezzel javítja az alvás minőségét, amely elengedhetetlen a regenerálódáshoz.
Az alvásminőség javítása érdekében a glicint természetes formában is bevihetjük, például hús- és tejtermékek fogyasztásával. A megfelelő mennyiségű glicin bevitele hozzájárulhat a testi és lelki kiegyensúlyozottsághoz, így érdemes figyelmet fordítani a napi étrendünkben való jelenlétére. A glicin tehát nem csupán egy aminosav, hanem az egészséges alvás és a pihentető éjszakák kulcsa is.




