Lázas betegségeknél izzasztó, valamint váladéktermelést serkentő hatású, forrázatát napjában többször, főleg délután fogyasszuk.

Fitodry bodzavirág 50g leírása

Lázas betegségeknél izzasztó, valamint váladéktermelést serkentő hatású, forrázatát napjában többször, főleg délután fogyasszuk. Használati javaslat: A csészébe helyezett 1 db filteres tasakot leforrázzuk 1,5 dl vízzel. A forrázatot lefedve hűlni hagyjuk.

A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt),fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint.

A virágok forró teája nagyobb mennyiségben fogyasztva izzasztószerként hat, szívesen fogyasztják lázzal kísért meghűléses megbetegedésekben. Cserzőanyagai folytán külsőleg szájvizekben és fürdőkúrákban használják fel. A vitaminokban- és ásványi anyagokban gazdag termésekből készített gyümölcslevet és gyümölcsvelőt (főzve) a népi gyógyászatban meghűlés ellen, reumás- és idegfájdalmak enyhítésére, nyersen pedig hashajtóként alkalmazzák. Homeopátiás készítményei többek között a légutak gyulladásainál használatosak.

Tea: Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le. Tinktúra: A virágból készített tinktúra láz esetén alkalmazható. Főzet: Fájó, sajgó ízületi panaszokra ajánlott napi 100 ml főzet fogyasztása.

A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és más bajoktól. Európa néhány országában a palacsintatésztába mártott és forró olajban kirántott bodzavirágzat a különleges csemegék közé tartozik. Ha a virágját borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz. A bodza bogyójából bort és pálinkát is készítenek. A bodzából házilag pezsgő is készíthető. A citromból készült limonádé ízesíthető 1-2 darab bodza virágzattal.

bodzavirág.

Bodzavirág tea - A nyár íze és illata

A bodzavirág tea egy különleges és aromás ital, amely a bodzavirág virágaiból készül. Ez a tea nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Próbáld ki, és élvezd a nyár ízét!

Bodzavirág tea készítése rendkívül egyszerű: a szárított bodzavirágokat forró vízbe áztatjuk, majd ízlés szerint mézzel is édesíthetjük. Az így nyert tea krémes, virágos íze azonnal elvarázsol, és tökéletesen alkalmas a felfrissülésre a meleg napokon. A tea antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek a sejtek védelmében és a bőr egészségének megőrzésében.
A bodzavirág tea különösen jól működik megfázás esetén, mivel enyhítheti a torokfájást és a köhögést. Nyugtató hatása miatt segíthet a stressz csökkentésében is, így ideális választás egy pihentető estére. Élvezd a bodzavirág tea varázslatos ízét és egészségügyi előnyeit minden nap!