Az alma-szilva gyümölcs tartalmú készítményben található szenna hatóanyaga laxatív (hashajtó) hatású, a perisztaltika enyhe fokozása révén elősegíti az optimális bélműködést.

Zafír tamarine készítmény 200g leírása

Tamarin tartalma serkenti az emésztést.

Összetevők: cukor (40%), alma sűrítmény (25%), szilva sűrítmény (20%), szenna (Cassia Angustifolia) levél por (6,8%), tamarindus paszta (2%), C-vitamin (aszkorbinsav) (2%), koriandermag, édesgyökér, tartósítószer (kálium-szorbát), aroma (vanília)

Egy napi adag Tamarine készítmény hatóanyagtartalma: 0,27g porított szennalevél, 0,012g tamarindusz indicát, valamint 80mg C-vitamin (RDA 100%).

Hatóanyag: Sennozid B-ben kifejezve 9,8mg/adag.

Felhasználási javaslat: felnőtteknek napi 1 adagolókanálnyi (4g) este, étkezés után. Legfeljebb 1 hétig alkalmazható.

A flakon tartalma: 200 g tamarin lekvár

A termék szavatossága 2 év (Felbontás után hűtőben tárolandó!)

Tárolása napfénytől védett helyen. Hűtést igényel. A készítménynek mellékhatása nincs, de hosszabb kúra előtt, vagy bármilyen egészségügyi probléma esetén kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Termékeink előnyös hatását a népi megfigyeléseken, népi hagyományokon alapuló gyógynövények, gyógymódok évszázados tapasztalatának modern körülmények közötti alkalmazása biztosítja.

Figyelmeztetés!

Gyermekek elől elzárva tartandó! A készítmény fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges élemódot. A javasolt napi adagot ne lépj.

Tamarindus - A tamarind csodái

A tamarind egy különleges gyümölcs, amely számos ízletes étel és ital alapanyaga lehet. Fedezd fel, milyen sokoldalúan felhasználható a tamarind a konyhában, és élvezd ízletes hatásait!

A tamarindus fa gyümölcse édes-savanyú íze révén sokféle ételben megjelenik. A gyümölcs húsa sötétbarna, ragacsos állagú, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kiválóan alkalmas szószok, levesek és italok ízesítésére, így a gasztronómák körében különösen népszerű. Ezen kívül a tamarind antioxidáns tartalma hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, valamint az emésztés javításához.
A tamarind felhasználása sokrétű, így érdemes kísérletezni vele a konyhában. Az édes-savanyú ízek tökéletes harmóniát alkotnak, ami egyedivé varázsolja az ételeidet. Próbáld ki a tamarindot, és tapasztald meg, milyen élvezetes ízélmények várnak rád!

Miért káros a mostani hőség?

Egyelőre csütörtök éjfélig van érvényben hőségriadó Magyarországon, a magas hőmérséklet komoly egészségügyi kockázatokat rejt. Mi történik a szervezetünkben a nagy meleg hatására? Mit tehetünk ellene?

A hőségriadó harmadik, legfelső fokozata lépett életbe, az országos tisztifőorvos ezt akkor rendeli el, ha a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 Celsius-fokot. Ilyen helyzetben sokszor hangzik el, hogy a rendkívüli meleg rendkívüli módon terheli meg a szervezetünket, de vajon mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy a szervezet optimális működéséhez 37-38 Celsius-fok szükséges, ennek elérése érdekében aktív munkára van szükség – minél nagyobb a kihívás, annál keményebb a munka. A nyári, tartós forróság hatására az erek kitágulnak, a szív fokozott erőfeszítésre kényszerül a vérnyomás fenntartására, így megnő a szívinfarktus kockázata. A tágult erekben csökken a vérnyomás, ami rosszulléttel, ájulással is járhat. A gyulladásra való hajlam is erősödik ekkor, könnyen belobbanhatnak addig lappangó gyulladások a test számos pontján.

Az izzadás fokozott vízveszteséget okoz, és ha a folyadékpótlás nem egyenletes és nem megfelelő mértékű. Ez elősegíti a vér besűrűsödését, vérrögök képződését, ami stroke-hoz, embóliához, szívinfarktushoz vezethet. Az izzadtsággal azonban nemcsak víz, hanem különböző sók is távoznak, hiányuk izomgörcsöket, idegességet, ingerlékenységet, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknél szívritmuszavart okoz. Melegben a kórokozók is könnyebben szaporodnak, ezért az immunrendszer is fokozottabb támadásnak van kitéve, de az idegrendszert is megterheli a meleg, romlik a koncentráció, alvási zavarok léphetnek fel. Mit tehetünk saját védelmünk érdekében?

Nyáron még néhány falat is fertőzést okozhat

Nyáron még a frissen készített ételek is hamar fertőzések forrásává válhatnak. Hogyan előzhetjük meg és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Sokan tapasztalhattuk már, hogy a konyhapulton felejtett tej nyáron akár egy óra alatt is megromlik, az íze savanyúvá válik. A melegben nem csak a tejtermékek, de a tojástartalmú ételek, húsok, halak is könnyen válhatnak fertőzések forrásává, amennyiben tárolásuk és elkészítésük közben nem kellő körültekintéssel járunk el. A nyári melegben tehát még a frissen készített ételek is könnyen megromlanak, elfogyasztásuk számos kellemetlen tünet, fertőzés forrása lehet. A leggyakoribb panaszok: hányás, hasmenés, általános rosszullét, láz, gyengeség lehet – mondja Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. 

Diéta, folyadékpótlás és megelőzés

Az enyhébb esetek kezelésére elegendő a jól ismert diétás tanácsok betartása, vagyis pirított kenyér, kétszersült, vízben főtt burgonya, rizs, alma, banán, keserű tea lehet az étrend. A hányással, hasmenéssel járó állapotok kezelésénél elsődleges az elvesztett folyadék és só pótlása, súlyosabb esetekben, különösen gyermekek és idősek megbetegedése esetén fokozottan kell ügyelnünk a kiszáradás megelőzésére, rendszeres folyadékpótlással.

Hogy az igencsak kellemetlen tüneteket elkerüljük, nem árt néhány alapővető szabályt ismerni és betartani:

Erre figyeljünk a nyaralás alatt

A hőségben inkább kerüljük az utcai árusoknál kapható ételeket, de a svédasztalos ételek fogyasztása is megfontolandó, érdemes inkább frissen készített és melegen tálalt fogásokat fogyasztani. Csak megbízható éttermeket válasszunk – ehhez használhatjuk az ismerősök, internetes csoportok, oldalak ajánlásait.

Mindig nézzünk utána, hogy a célországban milyen minőségű az ivóvíz. Több országban csapvíz helyett ásványvíz fogyasztása javasolt, itt érdemes mellőzni a helyben készült jégkockákat és akár fogmosáshoz is ásványvizet használni, különösen a gyerekek esetében. Gyümölcssalátát, szeletelt gyümölcsöket is csak megbízható helyen fogyasszunk. A fertőzéshez elég lehet az elkészítés előtt nem körültekintő mosás, tisztítás vagy a hűtött tárolás hiánya is.

Ezek a veszélyek leselkednek a kismamákra

A nyár a kismamák számára fokozott elővigyázatosságot igénylő időszak, ugyanis több olyan tényező is van, melyek kisebb-nagyobb problémákat okozhatnak.

A terhesség még a legideálisabb körülmények között is sokszor nehéz időszakot jelent, hát még akkor, ha a kismamának a nyári hőséggel is meg kell küzdenie. A forró hónapok ugyanis több olyan veszélyt is rejtenek, melyek könnyen veszélyeztethetik a magzat és az anyuka egészségét, hiszen a hőség és a magas páratartalom még nagyobb terhet ró a terhes nőkre. A várandósok testhőmérséklete már eleve egy kicsit magasabb, a vérkeringésük fokozottabb, így a külső hőmérsékletből származó plusz hő miatt még rosszabbul viselhetik a meleget – mondja dr. Murshed Mohamed főorvos, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Ügyeljen a folyadékpótlásra

Nyári hónapokban megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása az egyik legfontosabb, hiszen a kánikulában nagyobb eséllyel kerülünk dehidratált állapotba. Ez a terhesség során megelőzendő, hiszen rendkívül veszélyes lehet. A szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen az, hogy az illető kellő mennyiségű folyadékot fogyasszon, ugyanis nélküle nem csak kellemetlen tünetek léphetnek fel (pl. szédülés, fejfájás), hanem ödéma is, sűrűbbé válhatnak a Braxton-Hicks összehúzódások, sőt, súlyos esetekben a hőkimerültség születési rendellenességeket vagy placenta problémákat is okozhat.

Várandósság során minimum 2 liter folyadékot fogyasszon a kismama, de nyáron ennél többet, 2,5-3 litert is. Természetesen ezt nem csupán vízből lehet fedezni, hanem a levesek, gyümölcsök fogyasztása is beleszámít, illetve amire ügyeljen, hogy a kávé, tea vízhajtó hatásúak, így ezeket lehetőleg kerülje.

Strandoljon biztonságosan

Kevés olyan ember van, aki a nagy kánikulában ne szeretne strandolni és megmártózni a hűsítő vízben. Erről persze a kismamáknak sem kell lemondaniuk, ám fontos, hogy betartsanak néhány fontos szabályt. Az első, hogy a legnagyobb melegben (11-16 óra között) lehetőleg az árnyékban tartózkodjon, valamint használjon kellően magas faktorszámú naptejet! Amennyiben csobbant egyet a vízben, utána száraz fürdőruhát vegyen fel, hiszen a meleg, nedves környezetben megnő az intim fertőzések esélye.

Ezekre a várandósok eleve hajlamosabbak, így nagyobb odafigyelést igényel a fertőzések prevenciója. Ha mégis olyan tüneteket tapasztal, mint a megváltozott mennyiségű, állagú, szagú intim folyás, úgy mielőbb forduljon orvoshoz, aki megfelelő terápiát javasol, melyet terhesség során is alkalmazni lehet. A nőgyógyászok ilyenkor gyakran javasolják a lactobacillus kúrát – akár megelőzés gyanánt is –, hiszen ezek segítenek fenntartani a hüvely savas PH-ját (a savas PH nem kedvez a kórokozók szaporodásának).

Csökkentse az ödémát

A terhesség során gyakori probléma a lábak ödémája (főleg az utolsó trimeszterben) a megnövekedett vízvisszatartás, a lassuló nyirokkeringés és az esetleges visszértágulatok miatt. Ez olyan zavaró tüneteket okozhat, mint a nehézlábérzés, zsibbadás, fájdalom. A probléma a nyári melegben súlyosbodhat az erek tágulása miatt. Ilyenkor érdemes felpolcolni a lábait, illetve kompressziós harisnyát hordani, valamint bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztani.

Az esetek többségében a végtagok ödémája normális a terhesség során, ám érdemes odafigyelni rá, mivel olykor terhességi magasvérnyomást (ekkor a kéz/arc is ödémássá válik), illetve terhességi cukorbetegséget jelezhet. Szintén figyelemfelhívó, ha csupán az egyik láb dagad és fáj -esetleg el is színeződik-, ugyanis az mélyvénás trombózisra utalhat. Milyen tünetek esetén forduljon orvoshoz?

Pokoli meleg: így kíméljük a szívünket

Az őszi időszakban is tomboló hőség komoly kihívások elé állítja a szervezetünket, a kánikula negatív hatásait mindenképp érdemes elkerülni. Ebben segítünk.

Az évszakok közötti váltás, a frontok és a szélsőséges hőmérsékleti ingadozások valamennyiünk szervezetére hatással vannak életkortól és egészségi állapottól függetlenül. Az őszi időszakban is tomboló nyári hőség kiemelt abból a szempontból, hogy extrém hőmérsékleti különbségek lehetnek akár pár napon belül. Ezzel együtt a páratartalom, valamint a sokak számára megterhelő frontok is kihívás elé állítják szervezetünket, melynek komoly feladatot jelent a megfelelő mértékű alkalmazkodás.

A szervezet munkáját elsősorban úgy könnyíthetjük meg, ha táplálkozásunkra odafigyelünk. Lehetőség szerint fogyasszunk könnyen emészthető, magas víz- és folyadéktartalmú ételeket, például zöldséges fogásokat, különböző leveseket. A nehezebb, zsíros, fűszeres ételeket érdemes kerülni, a szervezet számára ugyanis megterhelőek, ráadásul az elkészítésük is bonyolultabb a nagy melegben – javasolja Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa.

A szív egészsége

A szív- és érrendszeri problémákkal élők és az idősek esetében is fokozott megterhelést jelent az extrém meleg, valamint a változékony időjárás. Nagyon fontos, hogy a nyaralások, utazások alkalmával is pontosan betartsuk a kezelőorvos által előírtakat: időben vegyük be a felírt gyógyszereket, kerüljük a túlságosan megerőltető fizikai aktivitást, ne töltsünk túl hosszú időt a tűző napon.

 Az olyan krónikus betegségek esetében, mint a magas vérnyomás, a szívbetegség vagy a cukorbetegség, érdemes folyamatosan ellenőrizni az állapotunkat, rendszeresen mérni a különböző értékeket (például a vércukorszintet) és gyakrabban konzultálni a kezelőorvossal. Emellett kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, húsokat és tejtermékeket, helyettük fogyasszunk növényi alternatívákat, zöldségkrémeket, margarint, melyek a megfelelő koleszterin értékek fenntartásához is hozzájárulnak. A változatos étkezés is a szívegészség megőrzésének egyik kulcsa.

Inni, de mit?

A nyári hétköznapok során sokan hajlamosak megfeledkezni a folyadékbevitelről. A játék hevében a gyerekek is gyakran elfelejtik, hogy szomjasak, ilyenkor a felnőtteknek kell gondoskodni a frissítőről. A másik kritikus csoport az időseké, akiknek a korral a szomjúságérzete is csökken, így a kánikulában könnyen kiszáradhatnak. Lehetőleg tiszta vizet, ásványvizet, citromos limonádét, gyümölcsökkel főzött, lehűtött teát fogyasszunk, szomjoltásra a cukros üdítők nem ajánlottak.

Az italainkat jégkockával is feldobhatjuk, amibe gyümölcsöt, mentát, bazsalikomot fagyasztunk. Jeges italoknál figyeljünk arra, hogy bár a nagy melegben jól tud esni, a torkunk könnyen megfájdulhat tőle.

Így provokálhat fejfájást a hőség

A kánikula sok olyan körülményt produkálhat, ami miatt fejfájás alakulhat ki, azoknak pedig, akik eleve fejfájásra hajlamosak fokozhatja a panaszaikat. Mit tehetünk a kínzó fejgörcs megelőzéséért, a fájdalom csökkentéséért, és hogyan lehet kezelni a tartós panaszokat?

A nagy meleg sokak számára nehezen elviselhető, különösen, ha a mostanában jellemző extrém kánikuláról van szó. A legtöbbször azonban nem önmagában a hőség okoz fejfájást, gyakran más tényezőkkel együttesen váltja ki a kínzó tünetet – mondja dr. Simon Márta, a Neurológiai Központ neurológusa, fejfájás specialista beszélt a témáról. Ilyen tényezők lehetnek:

Migrénnel különösen óvatosan

A migrénes betegek egy része azt tapasztalhatja, hogy a kánikulában romlik az állapota. Az Amerikai Migrén Alapítvány össze is foglalta azokat a teendőket, amelyekkel megelőzhető a hőségben könnyen kialakuló fejfájás:

Ha már kialakult a fejfájás, jót tehet egy hideg borogatás vagy jeges palack a halántékra helyezve, egy hűvös zuhany, hideg víz lassú kortyolgatása, viszont ilyenkor nem ajánlott koffeines italt fogyasztani.

A migrén rendszeres orvosi kontrollt igényel

A migrén hosszú távon nem kezelhető vény nélküli fájdalomcsillapítókkal és ezek rendszeres szedése nem is ajánlott. A migrénes roham kezelése és megelőzése orvosi feladat, hiszen csak a rohamok súlyossága, gyakorisága és kísérő tünetei alapján lehet meghatározni, hogy milyen gyógyszert lehet és kell alkalmazni, valamint ki kell zárni az esetleg más, fejfájással járó betegségeket is.

A rohamgyógyszereken túl folyamatos megelőző kezelésre is szükség lehet, ha havi 3-4 alkalomnál gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ezen szerek közé tartoznak bizonyos antidepresszánsok, epilepszia ellenes gyógyszerek, vagy béta receptor-blokkolók – rendszeres orvosi kontroll mellett. Nagyon fontos az életmódbeli szabályok betartása is, különösen, ha a páciens tudja, hogy valamilyen étel, ital vagy tevékenység provokálja a rohamokat. Ugyancsak érdemes lehet kipróbálni a migrén ellenes Botox-terápiát, amely mind a rohamok gyakoriságát, mind a súlyosságát képes csökkenteni.

 

 

Tüdőbetegséggel még nagyobb kihívást jelent a kánikula

A kánikula különösen megviselheti azokat, akik a tüdőt érintő tartós megbetegedésben szenvednek. Miért követel nagyobb óvatosságot a forró nyár a COPD-s és asztmás betegektől?

A szélsőséges hőség és magas páratartalom kiváltképp kockázatos a légúti betegségben szenvedőkre, hiszen megnehezítheti a légzést, rontja tüneteiket és általános egészségi állapotukat is veszélyeztetheti. Mindezt tovább súlyosbítja a városok megnövekedett légszennyezettsége, valamint a szezonális allergiák.

Rosszabbodó tünetek

A nagy nyári melegben és magas páratartalom mellett a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) vagy asztmában szenvedő pácienseim gyakran számolnak be légzési nehézségekről – mondja dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere. Ennek az az oka, hogy a szervezet ilyenkor is igyekszik a normál testhőmérsékletet beállítani, ám a hűtéshez extra energiára van szüksége, ami további terhelést jelenthet a légzőrendszerre, a szív- és érrendszerre.

A tüdőbetegségben érintett betegeknél szaporább lesz a légzésszám, és megnő az oxigénszükséglet, ami újabb megterhelést jelent az amúgy is károsodott tüdőnek. A beteg légszomjat és fáradékonyságot tapasztal.

Hőség, pára, ózon és pollen: veszélyes négyes

Egy 2022-es vizsgálat eredmény szerint, melyet a European Respiratory Journal Open Research című folyóiratban tették közzé kiderül, hogy a COPD-s betegek magas hőmérséklet esetén nagyobb valószínűséggel észlelik légzési tüneteik rosszabbodását, légszomjat, zihálást és mellkasi szorító érzést. A meleg időjárás okozta fellángolások egyik lehetséges oka a magas talaj közeli ózonkoncentráció, ami az egyéb légköri szennyező anyagokhoz hasonlóan (szálló por, nitrogén-dioxid, kén-dioxid) légzési nehézségeket okozhat.

Az ózon képződéséhez a megnövekedett szennyezőanyag-kibocsátáson kívül a száraz és napos időjárás, gyenge szél és az alacsony légnedvesség is hozzájárul. Főként tavasszal és nyáron, valamint a déli órákban kell magasabb ózonszinttel számolnunk, ami csökkenti a baktérium- és vírusfertőzésekkel szembeni ellenállóképességet és a tüdőkapacitást. Ez elsősorban azokat érintheti rosszul, akiknek eleve csökkent a tudőfunkciójuk. Magas ózonszint esetén nagyobb a kockázata a tüdőgyulladásnak és a hörghurutnak, az asztmások tünetei felerősödhetnek, és gyakrabban kényszerülnek rohamoldó inhalátoruk használatára.

Nyáron a magas hőmérséklet okozta kiszáradás is veszélyeztetheti a tüdőbetegek egészségi állapotát. A dehidratáció miatt a tüdőben lévő nyák besűrűsödik, ami nehezen köhöghető fel, megnövelve ezáltal a fertőzések és a légúti váladékpangás kockázatát. Végül, de nem utolsó sorban ne felejtsük el, hogy a pázsitfűfélék és a gyomok miatt a pollenek mennyisége is magasabb ebben az időszakban, ami szintúgy ronthatja az asztmával, allergiában is szenvedő, COPD-vel élők életminőségét.

Dr. Potecz Györgyi arra figyelmeztet, hogy a krónikus tüdőbetegesben szenvedőknek érdemes az időjárási adatok mellett a levegő szennyezettségi adatokat és pollenelőrejelzéseket is figyelemmel kísérniük. Kánikula idején a betegek korlátozzák a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli és esti órákra, és ha tehetik, kerüljék a főutakat, forgalmas utcákat! A nap többi részében igyekezzenek hűvös, jól szellőző (légkondicionált) helyen tartózkodni, és ne feledkezzenek meg a bőséges folyadékpótlásról sem! Minimalizálni érdemes a nagy hőmérséklet különbségnek való kitettséget a légkondicionáló ésszerű használatával.  A szakember azt tanácsolja, hogy ebben a nagy melegben az érintettek csökkentsék a fizikai munkavégzést is.

 

 

Tamarindus lekvár - Az édes-savanyú csoda

A Tamarindus lekvár egy édes-savanyú ízélménnyel bíró finomság, amely a tamarind gyümölcs különleges ízét rejtí magában. Tökéletes választás mindazoknak, akik valami újat keresnek. A tamarind gazdag íze és jótékony hatása miatt különleges helyet foglal el a gasztronómiában.

A tamarind gyümölcs sötétbarna színével és egyedi ízével azonnal felhívja magára a figyelmet. A lekvár készítése során a pépet cukorral és citromlével keverik össze, amely fokozza az ízek harmóniáját. A Tamarindus lekvár nemcsak ízletes, hanem tápanyagokban is gazdag, így hozzájárul a mindennapi egészséghez.
Ez a lekvár kiválóan illik reggelikhez, de felhasználható süteményekhez és különleges ételekhez is. Kóstold meg a Tamarindus lekvárt, és tapasztald meg az édes-savanyú csoda varázsát!