A kurkuma csökkenti a gyulladást, gátolja a tumorképződést. A kurkumát Indiában sebgyógyításra és tea formájában légzőszervi problémák kezelésére is használják.

GreenMark bio őrölt kurkuma 50g leírása

Összetevők: kurkuma 100%.

A modern orvostudomány megerősíti a fűszer pozitív élettani hatásait, leginkább a kurkumin vegyülettel összefüggésben, mely potens antioxidáns, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin enyhíti az ízületi gyulladásokat, a sérülések és fogorvosi beavatkozás okozta fájdalmakat, és jelenleg is számos kutatás vizsgálja alkalmazásának lehetőségeit, a szívbetegségek, diabétesz és Alzheimer-kór kezelésében. Az angol "turmeric" név állítólag a latin terra merita, a föld érdeme kifejezésből ered. A hinduk igen tisztelik és a termékenységgel hozzák összefüggésbe a kurkumát. Termesztése: a kurkuma robosztus, élénk és mély sárga színű gyökértörzs, akkora és olyan alakú, mint a gyömbér és a forró trópusi éghajlatot kedveli. A világ elsőszámú országa India, ahol extrém mennyiségben termelik, fogyasztják és exportálják. Az előző évi gyökértörzs darabjait ültetik el és abból fejlődik a majd 1 méter magas hosszúszárú növény. Mintegy 9 hónap alatt kiemelkedik a törzsrendszer a földből, jelezve, megérett. A törzset megfőzik, hámozzák, egy hétig szárítják és ezután osztályozzák. Szinte az egész termést őrölve, por alakban dobják piacra. Aroma és zamat: a kurkumának borsos aromája van enyhe faízzel. Meleg, pézsmás zamatának kissé kesernyés az utóíze. Konyhai felhasználása: amikor egy recept sáfrányt ír elő, gyakran helyettesítjük kurkumával. Nem pótolja a sáfrányt, azonban mégis az indiai konyhában így használják. Olyan ételekbe teszik, ahol a színe a fontos és nem az íze, hogy sáfrányként tudják említeni, miközben a sáfrány ára jóval magasabb. Talán a curryk elemeként értékes, itt az íze és az aromája is nagyon értékelt. Csatnikban, savanyúságokban és számos indiai rizsételben használják, de észak-afrikában gyakran fűszerezik vele a bárányt és a főzeléket. Orvosi és egyéb felhasználása. Aromája miatt enyhén emésztéssegítő, májbajok és gyomorbántalmak kezelésére használják főképp. Hallani arról, hogy cukros vízbe főzve meghűlés ellen hatásos. Egyén felhasználása színe élénksége miatt a festékként. Élelmiszeriparban ehető festékszínezőként játszik szerepet, pl. mustárok, likőrök, vajak színezésében. Tárolása: kis mennyiségben ajánlott vásárolni, légmentesen záródó üvegben tárolni fénytől védve. A kurkuma saját kezű elkészítésénél ajánlott a kesztyű használata, mert elszínezi a kezet. A kurkuma jótékony hatásai. 1. Gyulladáscsökkentés. 2. Fájdalomcsillapítás. 3. Antioxidáns hatás. 4. Harc a bőrért és az öregedése ellen. 5. Segítheti a sebgyógyulást. 6. Pozitívan hat az agy egészsége és a memóriára. 7. Immunerősítés. 8. Koleszterinszint optimalizálása.

Kurkuma - Az egészség megőrzésének kulcsa

A kurkuma, mint gyógynövény és fűszer, már régóta elismert a természetgyógyászatban. Számos előnnyel jár, különösen az immunrendszer erősítése és a gyulladások csökkentése terén.

A kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin, számos kutatás tárgyát képezi, és bizonyítottan jótékony hatással van a szervezetre. Segíthet megelőzni a szívbetegségeket, javítani az emésztést és támogatni a bélflóra egészségét. Emellett a kurkuma antioxidáns hatása révén hozzájárul a sejtek védelméhez, így segíthet a korai öregedés megelőzésében is.
Beépíthetjük az étrendünkbe különböző formákban: por, kapszula vagy friss gyökér formájában. Érdemes naponta fogyasztani, hogy élvezhessük a kurkuma jótékony hatásait, és fenntarthassuk egészségünket!

Kurkuma: elképesztően sokoldalú gyógynövény

A kurkuma vagy indiai sáfrány egy fűszernövény, amelyet elsősorban Dél-Ázsiában termesztenek. Az élénksárga színű gyöktörzsét szárítják és őrlik porrá. Évezredek óta használnak fűszerként, festékanyagként és gyógyászati céllal.

Az elmúlt évtizedekben a kurkuma és fő hatóanyaga, a kurkumin, egyre nagyobb figyelmet kapott a tudományos és közegészségügyi közösségben is. Lássuk a legfontosabb felhasználási területeit és hatásait.

A kurkumin természetes formájában rosszul szívódik fel a bélrendszerből (alacsony biohasznosulás). Ennek javítására különböző megoldásokat alkalmaznak: fekete bors kivonatában található piperin jelentősen növeli a kurkumin felszívódását; liposzómás, foszfolipid-komplexes vagy nanoparticle-formulációk pedig szintén jobb biohasznosulást eredményeznek. Emiatt a termékek címkéjén gyakran szerepel piperinnel való kombináció vagy „megnövelt felszívódás” jelölés.

A kurkuma és a kurkumin általában biztonságosnak tekinthető élelmiszer-mennyiségben történő fogyasztás esetén. Kiegészítők formájában, nagy dózisokban azonban előfordulhatnak mellékhatások: gyomorpanaszok, hányinger, hasmenés, fejfájás. Véralvadásgátló gyógyszerekkel (pl. warfarin), antidiabetikumokkal és bizonyos gyomorsav-csökkentőkkel kölcsönhatásba léphet, illetve epekövesség vagy epeúti elzáródás esetén problémát okozhat. Terhesség és szoptatás alatt nagy dózisú kurkuma-kiegészítők alkalmazása nem ajánlott orvosi tanács nélkül.

Kurkuma fűszer - Az íz és egészség harmóniája

A kurkuma fűszer nemcsak az ízek harmóniáját, hanem az egészség megőrzését is szolgálja. A kurkuma rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással bír, így érdemes beépíteni az étrendünkbe.

A kurkuma élénk sárga színével és földes, meleg ízével különleges élményt nyújt az ételeknek. Az indiai konyha szerves része, de a világ más tájain is egyre népszerűbb. A kurkuma jótékony hatásai közé tartozik a gyulladások csökkentése és az antioxidáns hatás, ami segíthet a különböző betegségek megelőzésében. Emellett a kurkuma támogatja az emésztőrendszert és az immunválaszt is.
Az ételek ízesítésén túl a kurkuma tea formájában is fogyasztható, ami különösen kedvelt a hűvösebb hónapokban. A kurkuma fűszer egy sokoldalú és tápláló kiegészítő, amely mindenki számára ajánlott, aki szeretne egészségesebben táplálkozni.