A mogyoróolajat 220 fokig lehet hevíteni, ezért zöldségek sütéséhez, húsok pácolásához, palacsintatésztába keverve használatos finom ízű karakteres olaj.
Mogyorókrémet szintén lehet vele készíteni. Salátákhoz adva, pirítósra csepegtetve egyedi íz hatást érhetünk el! A mogyoróolaj jellemzői, élettani hatásai: halványbarna színű és erősen diós aromájú olaj. Fenséges és különleges, akár a legfinomabb nutellakrém. A mogyoróolaj remekül kenhető, és mindenféle bőrtípust táplál.
Erősíti és feszesebbé teszi a bőrt, segít fenntartani jó állapotát, valamint rugalmasságát. A mogyoróolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos része. Erősíti a tüdőt, nyákoldó hatású. A mogyoró 60%-ban tartalmaz zsíros olajat, 18%-ban fehérjét, valamint sok enzimet és nyomelemet (főként mangánt és ként). Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is. Könnyű, gyorsan felszívódik. Összehúzó hatású így jól használható zsíros bőr esetén. Jót tesz a gyulladt bőrnek is. Fogyókúra esetén is használatos.