Köszönjük vásárlóink bizalmát! 180 000-nél több elégedett vásárló! több mint 9. éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Meggy (Prunus cerasus)

A cseresznyefa nálunk vadon is terem, a meggyel együtt sok változatát termesztik. Gyógyászati szempontból a legértékesebb a korai fekete cseresznye, a Bigarreau Dönissen és a besztercei cseresznyefajta, valamint a spanyol és mokánymeggy. A termések kocsányait (Cerasorum stipites vagy Cerasi stipes) értékesítik. A meggyfának igen sok és sokféle – valószínűleg a cseresznyétől is származó – fajtája van. Sötétszürke kérgű fa.

A cseresznyénél rövidebb életű. Vesszői idősebb korban lecsüngnek. Levelei a cseresznyééhez hasonlóak, fényesek. Virágzata bogernyő. Nemesebb fajtái önmeddők. Termése különösen értékes, nyersen fogyasztják, főzve süteményekbe teszik, tartósítva a konzerviparban használják, bort és likőrt is készítenek belőle.

Fő hatóanyagaik flavonoidok (dihidrovogonin, főleg a cseresznye kocsányaiban, továbbá genisztein, naringenin, kvercetin, procianidinek mindkét faj esetében); emellett számottevő mennyiségű káliumsót is tartalmaznak. Ami a procianidineket illeti, mennyiségük a meggy kocsányaiban nagyobb (átlagosan 4,2%, cianidinkloridban kifejezve), mint a cseresznyéjében (3,0%). A drog procianidintartalma az érett termések színével arányos: A C. avium cultivar.

A "Dönis-sen" sárga gyümölcsű és alacsony procianidintartalmú (1,4%), a C. vulgáris cultivar. A "Black Morello" terméshúsa majdnem fekete, procianidintartalma magas (6,0%). Enyhe vizelethajtó tea készíthető az alábbi módon: 10 g "cseresznyeszárat." 1 liter vízzel főznek 15 percig, kihűléskor szűrik, a folyadék térfogatát felforralt vízzel 1 literre kiegészítik, ezt a mennyiséget egy nap leforgása alatt fogyasztják el, másfél-két csészényit lehetőleg reggel, éhgyomorra, a többit napközben.

Főleg vesekőképződésre hajlamos betegek használhatják hónapokon keresztül, csupán a folyadékmennyiséget kell esetenként emelni vagy csökkenteni. Más, vizelethajtó (diuretikus) növényekkel is társítható, például varjúmákkal (Hibiscus trionum). Húgyhólyaghurutban (cystitis), vesemedencegyulladásban (pielitis) is javallják kiegészítő kezelésként.

Flavonoidokat tartalmazó készítményei kedvezően befolyásolják a vérszérum koleszterintartalmát, védik a verőerek (artériák) falát magas vérnyomásos betegeknél, csökkentik a hajszálerek (capillarisok) kórosan fokozott törékenységét (fragilitását) és áteresztőképességét (permeabilitását).

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Srinter vagy Posta futárral
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz