Köszönjük vásárlóink bizalmát! 150 000-nél több elégedett vásárló! több mint 7 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház
06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel Budapesten 3 helyen
Bp. Retek utca; Kálvin tér; Móricz Zs. körtér
Pick Pack Pontos átvétel
1-4 nap alatt országszerte
21C immunity Máj méregtelenítés

KISLEXIKON

Alkategóriák:

D-vitamin

Készült: 2019-04-05 17:32

A D-vitamin, más néven kalciferol zsírban oldódó vitamin, a csontok és az ízületek támasza, védi a szív ér érrendszert, segít megelőzni a daganatos megbetegedéseket. Számos pozitív hatását még csak most kezdik bizonyítani.

C-vitamin (aszkorbinsav)

Készült: 2019-04-05 17:25

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav hatékony immunerősítő, antioxidáns, védi a szív-és érrendszert, a tüdőt, de allergiás panaszok, szénanátha, cukorbetegség és asztma ellen is segítség. Nélkülözhetetlen a szervezet számára, ismerjük meg részleteiben. 

Kreatin

Készült: 2016-09-09 11:01

A kreatin egy természetesen előforduló aminosav, amely a glicin, arginin és metionin aminosavakból epül fel.

Glükózamin

Készült: 2016-09-09 10:54

Kis mennyiségben glükozamin a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban igazán gazdag forrást a tengeri eredetű élelmiszerek jelentenek, azon belül is a kagylók. A legnagyobb arányban az új-zélandi taréjos zöldkagyló tartalmazza: több mint 13 százalék a glükozamin tartalma.

Fodormenta (Mentha crispa)

Készült: 2014-06-20 11:11

A drogot a leveléből (Menthae crispae folium) vonják ki. Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású, epetermelést fokozó, de gyomorerősítőként is elfogadott. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják. Meghűlés esetén teája köhögéscsillapító hatású.

Mályva (Malva sylvestris, csúszóka, fűdző rózsa, nagy papsajt)

Készült: 2014-06-20 07:51

Évelő növény. szára kúszó vagy felálló, 30–120 cm-esre nő meg. Levelei hosszú levélnyeleken ülnek, tenyeresen 3-7 karéjúak, fűrészes szélűek. Viszonylag nagy, rózsás-piros virágai 2-6-osával a levélhónaljban nőnek, kivágott szirmúak. A sziromlevelek 20–25 mm-esek, sötéten csíkozottak, 3-4-szer nagyobbak a csészénél. A termés lapos, korong alakú papsajt, barna magja vese alakú.

Kávé (Coffea)

Készült: 2014-06-19 14:17

Az arab kávé adja a jobb kávéalapanyagot, de kényesebb a robuszta kávénál, termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. Az arab kávé adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robuszta kávé igénytelenebb, ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat, termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az arab kávét favorizálja. Élénkítő szer, nagyobb állóképesség, asztma, súlycsökkentő, idő-eltolódási zavar ellen. Serkenti az agykéreg működését, szellemi, testi frissességet okoz.

Kakaó (Theobroma cacao, sokoatl)

Készült: 2014-06-19 13:42

Göcsörtös felületű, barna törzse hamar elágazik. Fája halvány rózsaszínű. A sötétzöld, szórt állású, tojásdad, hegyes végű levelek nyele rövid. A levéllemez 15–25 cm hosszú, a fonáka szőrös. A néhány mm-es, hosszú kocsányon függő virágok az idősebb ágrészeken jelennek meg. A csésze pirosas, a sziromlevelek sárgák. A pentamer (öttagú) virágot rovarok porozzák be. A virágok délután nyílnak ki, és egész éjszaka nyitva maradnak. Az ellipszoid alakú termés 15–30 cm hosszú, sárga, narancs, piros, lila vagy barna színű. A terméshús fehér, rózsaszín vagy barna. Egy-egy termésben általában 60 mag nő.

Csicsóka (Helianthus tuberosus, picsóka, földi alma, jeruzsálemi articsóka)

Készült: 2014-06-19 13:08

Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem 5-20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Héjuk színe lehet fehér, vagy sárga, de leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható. Táplálkozásbiológiai szempontból a burgonyához érdemes hasonlítani. A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli, ahol a talajvíz szintje fél méternél mélyebben van, de a leggyengébb talajokon is megél. Megterem a sekély termőrétegű, kötött, sőt a futóhomok talajú területeken is. Első ültetése úgy történik, mint a burgonyáé. Kataszteri holdanként 5-6 mázsa vetőgumó szükséges.

Babér (Laurus nobilis, albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa)

Készült: 2014-06-19 12:28

A felül fényes, alul matt, bőrszerű, áttetszően pontozott, ép szélű, lándzsa alakú levelek illata jellemzően fűszeres, íze kesernyés. Illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmaz. Régen a harcban kivívott dicsőség, hírnév, a győzelem, a halhatatlanság és a művészi nagyság jelképe volt; ágaiból font koszorúval jutalmazták az arra érdemeseket. Például a legjelesebb római költők aranyból készült „babérkoszorút” kaptak. A keresztény művészetben a győzelem jelképe. Az ókeresztény szarkofágokon a bűn és a halál fölötti győzelem jeleként legtöbbször a keresztet vagy a Krisztus-monogramot övezi. Az elhunyt arcképe körül vagy a huszonnégy vén feje fölött az örök élet jelképe.

Hibiszkusz (Hibiscus, mályvacserje)

Készült: 2014-06-11 16:11

A fajok többsége a trópusokon, szubtrópusokon és a meleg mérsékelt éghajlatú területeken él, közöttük akadnak egyévesek és évelők, fás- és lágyszárúak, lombhullatók és örökzöldek is. A fajok többsége fényigényes. A legtöbb dísznövénynek termesztett faj nem viseli el a fagyokat, ezért Magyarországon csak dézsában tartható - a legismertebb kivétel a törökrózsa (kerti mályvacserje).

Eper (Fragaria, földi eper, szamóca)

Készült: 2014-06-10 17:53

Mindezek alapján már sejthetjük, hogy a földi eper és a szamóca egyazon gyümölcs, csak mindkét elnevezést használjuk rá. Ám valójában az eper az eperfa termése, eszerint ismert a fehér eper, a fekete eper. (Az angol strawberry tree jelentése szamócafa, viszont a strawberry jelentése már eper, az eperfa fordítása mulberry, de a kifejezés szamócafát is jelent.) A termesztett fajokat általában epernek, vagy földi epernek nevezik.

Uborka (Cucumis sativus, ugorka)

Készült: 2014-06-10 17:31

Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, uborkaszesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású. Főként salátaként, dunsztolva téli savanyúságként, vagy nyersen fogyasztják. A növény ázsiai eredetű: a Himalája déli lejtőiről származik.

Golgotavirág (Passiflora)

Készült: 2014-06-10 17:20

Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint Krisztus keresztútját a virág egyes részei szimbolizálják: a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték, a bibe az ecettel átitatott szivacs, a nyeles magház a kehely, amit ki kellett innia, az öt portok az öt sebhely, a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise, a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye, a kacs a korbács. Ebben a szimbolikában a fehér szín (a Passiflora incarnata sugárkoszorút alkotó szálaiban) Jézus Krisztus ártatlanságát jelképezi.

Len (Linum usitatissimum)

Készült: 2014-06-10 13:59

A rómaiak a Tiberis folyó mentén termesztett lenből tunikákat készítettek. A középkorban a len termesztés már egész Európában elterjedt. A 19. század elején komoly lendületet adott európai termesztésének a napóleoni háborúk kontinentális zárlata, amely a tengerentúli országokból származó textilnyersanyagok behozatalát is megakadályozta. Magyarország területére a római hódítások nyomán, i. e. 34-ben jutott el.

Fekete berkenye (Sorbus, arónia)

Készült: 2014-06-10 13:20

A fekete berkenye a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb P-vitamin tartalommal rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát. Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a radioaktív stronciumot és kobaltot.

Levendula (Lavandula angustifolia, francia levendula, orvosi levendula, szagos levendula, valódi levendula)

Készült: 2014-06-10 12:00

Az ókori görögök tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. Az ókori Rómában kedvenc fürdőolajaik között tartották számon. Szárított virágja általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni. Kertben más növény - általában rózsa - mellé ültetve elűzi a levéltetveket. A növény jellemzői: Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékéről származó félcserje. Lilás virági szaggatott, vékony álfüzérben állnak kellemesen, üdén, illatosak.

Eukaliptusz (Eucalyptus)

Készült: 2014-06-06 09:24

Bimbóit csésze és párta helyett rügysapka borítja. Amikor eljön a virágnyílás ideje, a fedőlap lehullik, és dús nyalábban előbukkan a porzók színpompás tömege. Erre azért van szüksége, mert a legtöbb fajt madarak porozzák be, márpedig a madarak szaglása gyönge. Épp ezért az eukaliptusz virágainak szinte alig van szaga - a madarakat a látvány vonzza. Egyes fajait más állatok porozzák be - mint például az oposszumok vagy a repülő róka.

Borágó (Borago officinalis L., uborkaszagú fű, borrach, borrágó, borvirág, báránynyelv, hegyes útifű, kerti ökörnyelv, pirítófű, ürömfű, ökörnyelv, tetűvirág)

Készült: 2014-06-06 08:40

Az idősebb növényeket fele hosszukra visszavágva új hajtásokat hoznak. Szárait, leveleit és a virágok csészéjét serteszőrök borítják. Virágzata kevés virágú forgó. Virága égszínkék, néha rózsaszín vagy fehér színű. Az ötszirmú, csillag alakú pártából kilógnak a fekete porzók. A magház négy részre tagolódik, mindegyikben 1-1 résztermés fejlődik. Ezek kb. 4-6 mm hosszúak, ovális alakúak, sötétbarna színűek, 2-3 évig csíraképesek.

Bazsalikom (Ocimum basilicum L., bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors)

Készült: 2014-06-06 08:19

A virágát és levelét használjuk gyógyászati célra és tea készítéséhez. A leveleken apró, olajat tartalmazó cellácskák találhatók. Illóolaj előállítása vízgőz-desztillációval történik. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors. Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett.

Aranyvessző (Solidago, aranyos istápfű, mezei aranyos vessző, veres gyűrűfű)

Készült: 2014-06-06 08:01

A közönséges aranyvessző ismert gyógynövény, de tömegesen nyíló, élénksárga virágai miatt főleg dísznövénynek termesztik. Fitoterápiai célokra gyűjtik a vadon termő kanadai aranyvessző és magas aranyvessző virágos hajtásait (Solidaginis herba) is. Legjellemzőbb hatóanyagaik a flavonoidok (1-2 százalék), a szaponinok (2-3 százalék) és az illóolaj. Ezen túl nyálkaanyagokat, fahéjsav származékokat és cserzőanyagokat is tartalmaznak.

Ánizs (Pimpinella anisum, ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény)

Készült: 2014-06-06 07:48

Hazánk bármely területén termeszthető, a legtöbb talajon jól fejlődik. Meleg- és tápanyagigényes. Magról szaporítható; március közepén, április elején 30-40 cm-es sortávolságra vetik. A fő- és mellékernyők érésekor, általában júliustól aratják, és cséplés után szellős helyen tárolják. Fűszerként szürkésbarna, 3,5-5 mm hosszú termését (Anisi fructus) használjuk; ezen gyakran a kocsány is megmarad. Illata jellemző, kellemes.

Narancs (Citrus sinensis, édesnarancs)

Készült: 2014-06-06 07:23

Az édes narancsnak a gyógyszerkönyvben egy drogja, az illóolaj szerepel Aurantii dulcis aetheroleum néven. A magyar narancs szó az észak-olasz narancia (narancsa) – sztenderd olasz arancia – közvetítésével a spanyol naranja (naranha) szóból származik, a spanyolba pedig az arab nárandzs(a) útján került, melynek végső forrása talán (perzsa közvetítéssel) a szanszkrit (óind) náranga „narancsfa”. (A szanszkritban eredete tisztázatlan, valószínűleg nem indoeurópai, hanem dravida forrásból származik, vö. tamil naru, „illatos”.)

Zeller (Apium graveolens L.)

Készült: 2014-06-06 07:08

Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása van. Jelentős a mész és foszfor tartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté. Fogyókúrás hatása is számottevő. Felhasználható nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékek, mártások, hús- és tojásételek, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. Csökkenti a vér cukorszintjét. A zellersó (őrölt zeller levél és só keveréke) grillsültek fűszerezésére alkalmas.

Zab (Avena sativa L.)

Készült: 2014-06-06 06:56

Az ókori civilizációkban nem termesztették (a latin avena szó nem zabot, hanem nádat jelentett); de a kelta és germán sírokban gyakran találtak zabot. Valószínűsítik, hogy egyes fajait a népvándorláskor Ázsiából jövő, lótenyésztő népek (avarok, magyarok stb.) hozhatták magukkal. Egy-vagy kétnyári növények. Gyorsan fejlődnek: az abrakzab teljes kifejlődéséhez az égöv melegebb tájain 16, hidegebb részein 22 hét elegendő, ezért még Norvégiában is termesztik, egészen az é. sz. 69°30'-ig.

Szeder (Rubus)

Készült: 2014-06-04 12:35

Virágaik a Rosoideae alcsaládra jellemző módon sugaras szimmetriájúak, öttagúak (a csésze-, illetve sziromlevelek száma 5), a porzók és a termőlevelek száma határozatlan, sok. A szeder kúszónövény és 0,5-3 m magasra nő. A szárai fajta szerint idővel többé-kevésbé tövisessé válnak és fásulnak. A tüskék elősegítik a növény biztonságos növekedését és védenek a kártevők ellen.

Sáfrány (Crocus, krókusz)

Készült: 2014-06-04 12:06

A kerti dísznövényként használt sárga virágú sáfrányok az aranysáfrány (C. flavus), míg a fehér és lila virágúak a kerti sáfrány (C. vernus) nemesített fajtái. A felépítésükben hasonló kikericsfajok ősszel virágoznak, a szintén kora tavasszal virágzó egyhajúvirág levelei vaskosabbak és szélesebbek, így a sáfrányok nemigen téveszthetők össze más növényekkel.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis L.)

Készült: 2014-06-04 11:48

Nagyban is termeszthető a levendulához hasonló módon, de csak egyéves növényként, mert fagyérzékeny, a szabadban nem telel át. A Dunántúl déli részén évelőként is termeszthető. A levél (Rosmarini folium) illóolajat tartalmaz (Aetheroleum Rosmarini, 1-2,5%), melyben borneol (kb. 15%), bornilacetát, eukaliptol (20-30%) és kámfor (15-25%) található.

Petrezselyem (Petroselinum crispum)

Készült: 2014-06-04 11:21

A gyökereiért termesztett konyhakerti kultúrváltozatok (convar. radicosum (Alef.) Danert; subsp. tuberosum [Bernh. ex Rchb.]) vagy a főleg levelei miatt kinemesített, fűszernövényként (convar. crispum var. vulgare [Nois.] Danert) ismert fajták különböző részeit egyes országokban a hivatalos gyógyászatban is használják (Petroselini radix, Petroselini folium, Petroselini fructus), nálunk azonban csak a népi gyógyászatban.

Paprika (Capsicum annuum L.)

Készült: 2014-06-04 11:10

A kapszaicin, illetve kapszaicinoidok mellett előforduló vegyületek a fűszerként használt paprika jellemzéséhez tartoznak, biztosítva a zamatot és színezőképességet. A zamatanyagok között található egy pirazinszár-mazék (izobutil-metoxipirazin). A zsíroldékony, részben szesszel is kivonható sárga, narancssárga és piros karotinoidok, valamint ezek észterei közel 1%-os mennyiségben halmozódnak fel az érés folyamán.

Gingko biloba (Ginkgo biloba L., páfrányfenyő)

Készült: 2014-06-04 11:02

A földtörténeti mezozoikumban elterjedt növény volt, de csak a Távol-Keleten maradt fenn, onnan azután elkerült mindenfelé a mérsékelt égövön. Ma parkokban szívesen ültetik, a többi fához viszonyítva a levegőszennyeződéssel szemben ellenállóbb. A gyógyszeripari igények kielégítésére ültetvényeket is létesítettek. A levelek (Ginkgo bilobae folium) gyógyszeripari nyersanyagként használják.

Orvosi zsálya (Salvia officinalis L.)

Készült: 2014-06-04 10:25

A második évtől kezdve virágzik. A virágok kétajkúak, a szár csúcsán, a levelek fölötti részen örvösen csoportosulnak, pártájuk 2-3 cm hosszú, ibolyás-kék, ritkábban rózsaszínű, de lehet fehér is, benne a családra jellemző 4 porzó közül csak kettőn van portok. Júniusban, júliusban virágzik. A Földközi-tenger térségében terem. Nálunk vadon más zsályafajok élnek, egyikükkel sem téveszthető össze, mert leveleik alapjuk felé szélesednek.

Orbáncfű (Hypericum perforatum L.)

Készült: 2014-06-04 10:14

A virágok sátorozó virágzatot alkotnak, 5 hegyes csészelevelük, 5 aranysárga, aszimmetrikus, szélén fekete pontokat viselő sziromlevelük, három nyalábbá tömörülő sok porzójuk és felső állású termőjük van. A termés háromüregű tok, melyben éretten a parányi magvak rázásra, kaszáláskor "csengenek". Júniustól augusztusig virágzik. Gyakori növény szárazabb kaszálókon, bokros helyeken, erdők szélén.

Nyír (Betula verrucosa Ehrh.)

Készült: 2014-06-03 12:21

A nyírek igen könnyen alkotnak hibrideket, főként termesztésben, de ahol a körülmények (és a jelenlévő fajok) engedik, a természetben is. Bár az eltérő kromoszómaszámok (diploid, tetraploid stb.) csökkentik a keresztezés valószínűségét, nem képeznek áthatolhatatlan akadályt. Sok botanikus a különböző kromoszómaszámú növényeket automatikusan különböző fajba sorolja, ám ez nem általános (például egyes leírások szerint a B. cordifoliaés a B. neoalaskana csupán a B. papyrifera változatai).

Napraforgó (Helianthus annuus)

Készült: 2014-06-03 12:03

Olajos injekciók vivőanyaga, előzetesen tisztítják. Más zsíros olajokhoz hasonlóan az összetételében szereplő telítetlen zsírsavak miatt értékes étolaj, különösen, ha utólag adják hozzá az elkészített ételekhez, vagy ha rövid ideig melegítik. Főleg linolsavat (50-60%) és olajsavat (30-40%) tartalmaz, trigliceridjeik formájában. 1–3 m magasra növő, el nem ágazó szárú, kórós lágyszárú. Szára dudvás, belül szivacsos; érés közben durva, érdes felületű, megfásodott kóróvá alakul. A régebben termesztett tájfajták magasabbak (2,5–3,2 m), száruk időnként elágazó, többtányéros.

Mogyoró (Corylus)

Készült: 2014-06-03 11:44

A magyar erdőkben termett mogyorót rendszeresen gyűjtötték, de (annak ellenére, hogy őshonos) a többi gyümölcsfajtól eltérően sokáig nem termesztették; saját fajtáink sincsenek. Üzemi termesztésére máig alig van példa, a nagycsér-pusztai kultúrát felszámolták. Ma a legjelentősebb ültetvény Balatonbogláron található. A fajok többsége bokor termetű, néhány faj azonban fává cseperedik. A bokor termetű fajok rendszeresen sarjakat fejlesztenek - a fák nem. A mogyoróbokor 2-7 m, a törökmogyorófa pedig 15-25 m magasra nő.

Mezei zsurló (Equisetum arvense)

Készült: 2014-06-03 11:23

Folyóvizek mentén, árterületeken, homokos-agyagos helyeken található, előfordul nehezen kiirtható vetési gyomként is, továbbá vasúti töltéseken (utóbbi helyről nem gyűjthető). Taposásra törik, ezért legelőkön nem található tömegesen. Összetéveszthető az Equisetum nemzetség más fajaival. Kerülni kell az összetévesztést a mérgező mocsári zsurlóval (Equisetum palustre), mely nedvesebb helyeken terem.

Meggy (Prunus cerasus)

Készült: 2014-06-03 11:08

A cseresznyefa nálunk vadon is terem, a meggyel együtt sok változatát termesztik. Gyógyászati szempontból a legértékesebb a korai fekete cseresznye, a Bigarreau Dönissen és a besztercei cseresznyefajta, valamint a spanyol és mokánymeggy. A termések kocsányait (Cerasorum stipites vagy Cerasi stipes) értékesítik. A meggyfának igen sok és sokféle – valószínűleg a cseresznyétől is származó – fajtája van. Sötétszürke kérgű fa.

Medvehagyma (Allium ursinum L.)

Készült: 2014-06-03 10:23

Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Zselic és a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg. Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják. Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Fekete ribizli (Ribes nigrum L.)

Készült: 2014-06-03 10:04

Sóürítést előmozdító (saluretikus) hatása is hozzájárul, hosszú távon, vérnyomáscsökkentő (antihipertensiv) tulajdonságaihoz. Ez a hatás elsősorban piknogenoltartalmának köszönhető. Olyan proantocianidinekről van szó, melyek két-három delfinidin molekulából épülnek fel (delfinidin dimerek és trimerek). A piknogenolok gátolják a szervezetben az angiotenszin I átalakulását az érszűkítő hatású angiotenszin Il-vé.

Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus L.)

Készült: 2014-06-03 09:54

A levelek cserzőanyagokat tartalmaznak (a vörös áfonya, Vaccinium vitisidaea leveleitől eltérően arbutin nem vagy legfeljebb csak nyomokban található bennük). Eredetileg a terméseket összehúzó (adstringens), antibiotikus tulajdonságaik alapján hasmenéses állapotok kezelésében használták; 3 evőkanálnyi szárított (aszalt) termést fél liter vízben főznek 10 percig, fél óra múlva szűrik, nem cukrozzák, esetleg kevés mézzel édesítik, az adagot egy nap alatt kell elfogyasztani. Másnap, ha szükséges, ismételhető. A termésekből előállított szeszes kivonatot, befőttet vastagbélgyulladásra (colitis) hajlamos személyek fogyaszthatják.

Royal Jelly - Méhpempő

Készült: 2014-05-26 11:25

A méhpempő az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot tartalmaz. A méhpempő a méhek „teje”. Ezzel a csodálatos anyaggal etetik királynőt. A méhkirálynők teljesen ugyanolyan tojásokból születnek, mint a dolgozó társaik, de méhpempő diétájuknak köszönhetően, nagyjából 42%-kal nagyobbak, és 40-50-szer tovább élnek, miközben naponta testsúlyuk 2,5-szeresének megfelelő tojást raknak le.

Gotu Kola (tigrisfű)

Készült: 2014-05-26 11:11

A Gotu Kola-t sokféle célra használták a történelem folyamán: sebek gyógyításához, a keringés javításához, légzőszervi megbetegedésekre, a memória javítására, pikkelysömör és ekcéma, a kötőszövet megfiatalítására, égések és vágások kezelésére, bőrfertőzések kitisztítására, ödémák ellen, arthritis és reuma kezelésére, a vesék és a máj gyógyítására, a vénák erősítésére (visszerek), vértisztításra, magas vérnyomásra, nyugtatóként, stressz csökkentőként, afrodiziákumként, immunerősítőként, adaptogénként.

Körömvirág (Calendula officinalis)

Készült: 2014-05-22 19:00

A Földközi-tenger mellékéről és Ázsia nyugati térségéből származó, gyakori dísznövény. A gyógynövényként termesztett változatok annál értékesebbek, minél több sorban találhatók a fészekben sugárzó, nyelves virágok s ezek minél sötétebb narancsszínűek. Magvai könnyen kelnek, a növények gyorsan fejlődnek. 40-50 napos korukban már virágozni kezdenek.

Komló (Humulus lupulus)

Készült: 2014-05-22 18:41

A termős virágzatok (Lupuli strobulus) még zöldessárga állapotban gyűjtve, szobahőmérsékleten szárítva, nyugtató (sedativ) hatásúak. Más, hasonló növényi termékekkel együtt szerepel gyógyteák és gyári készítmények összetételében, melyeket az alvás zavaraiban, nyugtalansági állapotokban, szorongásos betegeknek rendelnek.

Kömény (Carum carvi, kerti kömény)

Készült: 2014-05-22 18:31

Az illóolaj (Aetheroleum Carvi) étvágyjavító (aperitiv) és szélhajtó (karminativ) hatású. Csecsemők görcsös hasi fájdalmában (kólikájában) egy kávéskanálnyi magra 200 ml fövő vizet öntünk, 1 percig forraljuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Az így elkészített vizes kivonatból félóránként - óránként egy mokkáskanálnyi (fél kávéskanálnyi) mennyiséget adunk, langyosan, cukor nélkül.

Kender (Cannabis sativa)

Készült: 2014-05-22 18:17

A kábítószerekre vonatkozó törvényes intézkedések betartása esetében figyelemre méltóak a marihuána és annak egyik hatóanyaga, a delta-1 THC (tetrahidrokannabinol) gyógyászati vonatkozásai. Ezen anyagok csökkentik a szem kórosan fokozott belső nyomását, ezért a zöldhályog (glaucoma) gyógyszeres kezelésében jöhetnek számításba.

Kapor (Anethum graveolens, fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű)

Készült: 2014-05-22 17:48

Flavonoidjai közül az apigenin, vicenin, valamint a kvercetin több glikozidja található meg benne. A termésekben (Anethi fructus) felhalmozódó illóolaj (4-5%) főbb összetevői a karvon, a limonen és az alfa-fellandrén, flavonoidjai közül pedig a kempferol-glukuronid.

Kamilla (Matricaria hamomilla, orvosi székfű, szikfű)

Készült: 2014-05-22 17:34

A virágok kétfélék:

  • a sugárzó, nyelves, fehér virágok száma 12-18, hosszuk nem haladja meg az 1 cm-t, csúcsuk háromfogú;
  • a belső apró csöves, aranysárga virágok száma több száz. A virágzás kezdetén a sugárzó virágok felfelé irányulnak, ilyenkor a vacok még lapos vagy félgömb alakú; a virágzási időszak derekán a sugárzó virágok szétállanak, a hossztengelyre merőlegesek; a virágzás vége felé a nyelves virágok lefelé hajlanak, ekkor a vacok már kúp alakú és belül üres. Áprilistól augusztus végéig virágzik, néha szeptemberig. A termések kissé hajlott kaszatok, hosszuk 1-1,8 mm, átmérőjük kb. 3 mm.

Kakukkfű (Thymus serpyllum, balzsamfű, démutka, kakucskafű, timián, tömjénfű, töményfű)

Készült: 2014-05-22 17:26

Igen elterjedt legelőkön, szárazabb kaszálókon, dombokon, vakondtúrásokon, hangyabolyokon, napsütötte erdei tisztásokon, sziklás helyeken. A Thymus nemzetségnek sok faja terem nálunk, ezek egymástól nehezen különböztethetők meg. A Thymus serpyllum elnevezést széles értelembe véve valamennyi vadon előforduló fajra vonatkoztathatjuk gyűjtőnévként, mert az egyes rendszertani egységeket minden megkülönböztetés nélkül értékesítik.

Izlandi zuzmó (Lichen islandicus)

Készült: 2014-05-22 17:18

Az Északi-sark környékének zuzmója, mely Kelet-Közép-Európában csak nagyobb tengerszint feletti magasságon, sziklás helyeken, mohák társaságában, lucfenyőerdőkben vagy nyílt térségeken található. A telepeket szárítás után megtisztítják a moháktól, tűlevelektől és egyéb, idegen részektől.

Hárs (Tilia cordata Mill)

Készült: 2014-05-22 17:12

Az ültetett hársfák közül azok, amelyek vadon nálunk nem fordulnak elő, levelükben különböznek a fenti leírástól, mert a fonák vagy csupasz, vagy az érzúgokban léteznek ugyan szőrcsomócskák, de a levéléi fogai porcogósak, máskor a levelek egész fonáka egyenletesen szőrözött, de nem olyan sűrűn, ezüstösen, mint a Tilia tomentosa esetében. A vadon is termő fajok virágzatait a murvalevelekkel együtt (Tiliae flos cum bracteis) vagy azok nélkül (Tiliae flos sine bracteis) gyűjtik. A fák kímélése céljából a virágzatokat ollóval vágják le anélkül, hogy nagyobb ágakat törnének le. A legelőnyösebb a kézi gyűjtése. Mivel települések területén, utak mentén terem, kerülni kell a poros, légköri szennyezésnek kitett helyeket.

Gyömbér (Zingiber officinale Roscoe, ginger, gingiber, ingwer)

Készült: 2014-05-22 17:00

Cserzőanyagokat, továbbá gein nevű glikozidot tartalmaz, melyből szegfűszegillatú eugenol szabadítható fel. Összehúzó (adsztringens) és fertőtlenítő hatású.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale, pongyola pitypang, kutyatej, lámpavirág, láncfű, oroszlánfog, oroszlánfogfű, pimpó, pimpónya, pipevirág, pitypang)

Készült: 2014-05-22 16:47

Gyökerét (Taraxaci radix) októberben, novemberben, a leveleit (Taraxaci foliurri) vagy a teljes növényt (Taraxaci herbe cum radicibus) tavasztól augusztusig gyűjtik. A gyökereket általában kettéhasítva szárítják. Vízben oldódó vegyületei közül a taraxinsav glukozid, a fenolos vegyületek közül pedig a taraxakozid keserű ízűek. Az ötgyűrűs triterpének, például a taraxaszterol és a cikloartanol vízben nem oldódnak.

Görögszéna (Trigonella foenum-graecum, görög lepkeszeg)

Készült: 2014-05-22 16:37

A magvak (Foenugraeci semeri) galaktomannán jellegű nyálkaanyag mellett (20-30%) trigonellint tartalmaznak, ez a nikotinsav származéka (bétáin), mennyisége 0,1-0,4%. Szteroid szaponinjai (0,1-0,2%) közül a trigogenin a dioszgeninhez hasonló, glikozidok formájában található meg.

Ginzeng (Panax, jensen, embergyökér)

Készült: 2014-05-22 16:22

A Távol-Kelet egyes hegyvidékein fordul elő, nagy területeken termesztik. Európában a termesztési kísérletek nem jártak eredménnyel. A Panax quinquefolius L. észak-amerikai, erdőalji növény, ezt is kiterjedten termesztik. Magról szaporítják. A "csodagyökér" {Ginseng radix) 8-20 cm hosszú, 2-3 cm vastag. A "fehér ginszeng"-et napon vagy magasabb hőmérsékleten szárítják, külső pararétege leválik; a "piros ginszeng"-et leforrázzák vagy vízgőz hatásának teszik ki s csak azután szárítják, ezáltal vörösesbarnává és kissé áttetszővé válik.

Galagonya (Crataegus nigra, fekete galagonya)

Készült: 2014-05-22 16:09

Májusban, júniusban virágzanak. Az áltermés piros, gömbölyded vagy hosszúkás, átmérője 1 cm-nél kisebb, csúcsán megtalálhatók a virágrészek maradványai, belsején egy mag (az első fajnál), vagy két mag található (a második fajnál). A galagonya nemzetség nálunk előforduló ritkább fajai a Crataegus nigra W. et K. és a C. pentagyna W. et K. (C. monogyna X nigra: C. Degenii Zsák), mindkettőnek termése sötét bíborszínű vagy majdnem fekete, benne 5 mag található.

Fokhagyma (Allium sativum)

Készült: 2014-05-22 16:00

A friss, ép fokhagymában (Aliit sativi bulbus recens) található fő hatóanyag a kéntartalmú, szagtalan alliin (kb. 1%). Ez az elővegyület a hagymacikkelyek felaprítása, összezúzása során az addig elkülönített alliináz nevű enzim hatására allicinné alakul át. Ez utóbbi fűszeres szagú, bakteriosztatikus hatású, bomlékony anyag, melyből részben a szagtalan ajoén képződik, részben a fokhagymára jellemző szagú, illékony vegyületek.

Fagyöngy (Loranthus europaeus, madárlép, enyvesbogyó, gyimbor, gyombolyú)

Készült: 2014-05-22 15:53

A termés kb. 5 mm átmérőjű fehér vagy sárgás árnyalatú, áttetsző, gyöngyszerű álbogyó, benne egyetlen, enyves, lapos maggal. Rendszerint 2-3 álbogyó képződik egymás mellett; télen érnek be, madarak fogyasztják és terjesztik, a magvak a fák ágain csíráznak.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra, édesfa, cukorkóró)

Készült: 2014-05-16 14:14

A szár 1,5-2 m hosszú, a levelek páratlanul szárnyasán összetettek. A fürtvirágzatok levélhónaljiak, hosszuk a levelekével megegyező, a virágok pillangósak, ibolyaszínűek. Májustól júliusig virágzik. A termés kb. 2,5 cm hosszú, bőrnemű, csupasz hüvely. A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom-görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya-sérülések esetén. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt gyomor- és nyombélfekély kezelésében, ezen kívül erősen édes íze miatt ízjavítóként használják. Túlzott mértékű fogyasztása magas vérnyomást okozhat.

első«12utolsó (107)