E-vitamin

Az E-vitamin erős antioxidáns, védi a szív- és érrendszert, a „bőr vitaminja”, gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatással bír. Nézzük részleteiben, mit is tud ez a vegyület.

Az E-vitamin, más néven tokoferol egy zsírban oldódó vitamin, elsődleges hatása, hogy antioxidáns, azaz gátolja a sejteket károsító szabad gyökök termelődését, illetve védenek azok sejteket károsító hatásaitól. Ebből adódóan pedig számos pozitív élettani hatással bír, egyfajta védőfaktorként tekinthetünk rá, védőfunkciót lát el az emberi testben. 

Az antioxidáns tágabb értelemben az oxidációt késleltető, gátló anyag, élettani szempontból az élő szervezetekben, táplálékban található természetes vagy mesterséges anyagok. Az élő sejtekben természetes folyamat révén képződnek peroxid és szuperoxid gyökök, amelyeket a sejtek saját antioxidánsaikkal hatástalanítanak. 

Egyes helyzetekben, például betegségek, stressz esetén úgynevezett szabadgyökök száma oly mértékben megnövekszik, hogy a szervezet már nem képes maga hatástalanítani. Sőt, a kor előrehaladtával az antioxidánsok mennyisége és hatékonysága is csökken az emberben. A szabadgyökök károsítják a sejtek DNS-ét, működésképtelenné teszik fehérjéit, egy szóval hozzájárulnak a sejtek öregedéséhez, ami számos betegséghez, például daganatok kialakulásához vezethet. 

Ezért fontosak egészségünk szempontjából az olyan antioxidáns vegyületek, mint például az E-vitamin.

Az E-vitamin élettani hatásai: daganatoktól a szívig és a bőrig

 Többek között segíti a szervezet, az izmok regenerálódását, erősíti az immunrendszert, védi a szív- és érrendszert, a szemet, és nevezik a szépség vitaminjának is, mert hozzájárul a bőr és a haj egészségéhez. 

Az E-vitamin pozitív hatásait elsősorban antioxidáns tulajdonságának köszönheti:

  • gátolja az öregedési folyamatokat;
  • támogatja az immunrendszer működését, segít ellenállni a fertőzéseknek;
  • segít az allergiás és szénanáthás panaszok enyhítésében;
  • támogatja az érrendszert;
  • véd a szélütés, a szívroham, trombózis ellen;
  • csökkenti a légszennyezés okozta károkat;
  • hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez, véd a szürkehályogtól;
  • segít megelőzni a cukorbetegséget;
  • jótékonyan hat az idegekre;
  • gyorsítja a sebgyógyulást;
  • sejtvédő;
  • fokozza az állóképességet, segíti az izmok regenerálódását;
  • enyhíti a napsütés káros hatásait;
  • ápolja a bőrt, a hajat;
  • gyulladáscsökkentő;
  • antioxidáns hatású, segíti a szabadgyökök elleni védelmet;
  • várandósság idején óvja a magzatot.

Hiánya idegi károsodásokat, a vörösvérsejtek károsodását és a nemi aktivitás esetleges csökkenését okozhatja, hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés jelentkezhet. 

Az E-vitamin adagolása: kinek mennyi? 

A napi ajánlott mennyiség nagyban függ életkortól, élethelyzettől. A legkevesebbre gyerekeknek van szükségük, a legtöbbre az idősebbeknek, illetve sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, dohányosoknak, rendszeresen alkoholt fogyasztóknak, valamint kismamáknak terhesség és szoptatás idején. Ökölszabályként egy átlagos felnőttnek 8-12 mg a napi adag, de az ajánlások elég nagy szórást mutatnak: az egyéni tényezőket is figyelembe véve erről mindenképpen érdemes szakemberrel egyeztetni.

Felszívódását segíti a C-vitamin és a szelén, gátolják viszont a koleszterinszint csökkentésére felírt egyes gyógyszerek és a transzzsírsavak. Attól függetlenül, hogy zsírban oldódó vitamin, a szervezetben rövid ideig raktározódik, túladagolásával nem kell számolni. 

Az E-vitamin forrásai 

A növényi olajok elsődleges E-vitaminforrásnak számítanak, mint a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj. Nagy mennyiségben találjuk dióban,mandulában, mogyoróban, gabonaolajakban, gabonacsírákban, édes burgonyában, illetve avokádóban, spárgában, brokkoliban, kiwiben, mangóban. 

Az állati eredetű élelmiszerek közül jelentősebb mennyiséget tartalmaz a hús, máj és a tojás. Étrend-kiegészítőként jellemzően a lágy és kemény kapszulákban, folyadék és olaj formájában találkozunk vele, utóbbi külsőleges használatra szolgál.