Köszönjük vásárlóink bizalmát! 180 000-nél több elégedett vásárló! több mint 9. éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Parlagfű-allergia: egyre rosszabb lesz

Készült: 2019-04-05 17:08

A parlagfű-allergiára való felkészülést érdemes jóval a virágzás előtt megkezdeni, a leghatékonyabb az orvosi felügyelet melletti kombinált kezelés. Persze házi praktikák is sokat segítenek, a rossz hír viszont, hogy az éghajlatváltozással egyre több lesz az allergén pollen.

Vörös, viszkető, duzzadt és könnyben úszó szemek, levegőért kapkodó éjszakák, orrfolyás és tüsszentőrohamok – leegyszerűsítve így teszi pokollá a nyár végét a parlagfű azok számára, akik érzékenyek a pollenjére. A parlagfű-allergia Magyarországon mintegy egymillió embert érint, ezért ez a növény számít hazánkban a legfontosabb allergénnek.

Harc folyik, ettől szenvedünk 

Maga az allergia saját szervezetünk eltúlzott immunválasza egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben – itt írtunk róla részletesen ahogy arról is, mitől alakulhat ki. Pollenallergia esetén az allergéneket a növények apró, szabad szemmel nem látható virágporrészecskéi jelentik, az ezekkel való érintkezés váltja ki a reakciót. Egy-egy parlagfű milliószámra bocsát ki polleneket, a szél pedig kilométerekre repíti. 

Ahogy a parlagfű pollenjét belélegezzük, védelmi rendszerünk ellenségként azonosítja és egyből meghozza a szükséges intézkedéseket, a tüneteket épp az okozza, ahogy megpróbálja „kapun kívül” tartani. 

A szem begyullad, aktív könnykivlasztással próbálja kimosni a pollenek ezreit. Ugyanezen okból kezdenek fokozott váladéktermelésbe az orr nyálkahártyái: amint az egri nők forró vízzel és szurokkal öntötték a falra mászó törököt, úgy a ragacsos orrváladék a polleneket ejti csapdába és öblíti ki elsődleges védelmi vonalként. A tüsszentés légnyomással söpri ki őket, az orrdugulás pedig fizikai akadályt képez a behatolók előtt.

Más kérdés, hogy ezek a tünetek pokollá teszik a beteg életét a pollenszezon elejétől a végéig, azaz egy átlagos évben augusztustól az első októberi, novemberi fagyok beköszöntéig. A rossz hír, hogy a klímaváltozás rendkívül pozitívan hat erre a behurcolt fajra, magasabbra nő és több virágot hoz. 

Orvos és házi tünetenyhítés 

Bármilyen allergia, így a parlagfű-allergia ellen is orvosi segítséggel érhetjük el a legjobb eredményt, ami személyre szabott kezelést, akár több gyógyszer és hatóanyag kombinációját jelenti. A tünetek persze házilag is enyhíthetők, a tüneti kezelésen túl immunerősítéssel, illetve a méregtelenítés elősegítésével. Helyileg értelemszerűen szemcseppekről, orrcseppekről és orrspay-kről van szó. 

A műkönny gyakori használata az allergiás reakcióra nem hat, de segít az allergének fizikai eltávolításában. Vannak azonban kifejezetten allergiás szemreakcióra kifejlesztett készítmények, ezek általában csökkentik a vérbőséget, a gyulladást, a viszketést. 

Az orrcseppek és orrspray-k a nyálkahártya vérbőségét mérséklik, ezáltal utat nyitnak a levegőnek, enyhítik az orrdugulást. Itt is találunk allergia ellen ajánlott termékeket, ezekről kérjük szakember tanácsát. Általánosságban pedig vegyük figyelembe, hogy a nyálkahártyát lohasztó szerek hatása hosszan alkalmazva a visszájára fordul. Szövetközi vizenyő alakulhat ki az orr nyálkahártyájában, ami dugulást okoz, az ember hamar ördögi körben találja magát. 

Házi praktikák és keresztallergia 

További segítséget jelenthet az elővigyázatosság. A parlagfűvel fertőzött területek elkerülése ugye alapvető, ám vannak apró trükkök is. Ilyen a gyakori hajmosás vagy hogy pollenszezonban ne teregessünk mosott ruhát a szabadban. A szellőztetést is érdemes kerülni, de legalábbis ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, ugyanis ilyenkor a legnagyobb mértékű a növény pollenszórása, és ez igaz a száraz, meleg szeles időre is.

Előfordulhat keresztallergia is olyan zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor, amelynek proteinjei hasonlóak a parlagfű pollenjének proteinjeihez. Ilyenek a banán, dinnyefélék (sárga-, görög- és mézdinnye), a bogyós gyümölcsök, a citrusok, a füge, a földimogyoró, az ananász, a gránátalma és a mangó, a cukkini, articsóka, uborka, paprika, napraforgóolaj és napraforgómag. 

Keresztallergia jele, ha szájüregben viszketés, égő irritáló érzés alakul ki, ajak- torokduzzanat, garatvizenyő és hasi görcsök jelentkeznek.

Nincs menekvés 

Az allergia kezelését fontos már az allergén növény megjelenése előtt elkezdeni, bár a személyre szabott, szakszerű terápia a későbbiekben is sokat segíthet a tünetek enyhítésében. 

Hatóanyagok, amelyek az immunrendszer erősítésén, a májtámogatásán keresztül segíthetik a panaszok enyhítését:  

Ami a parlagfüvet illeti, Észak-Amerikából behurcolt fajról van szó, feltehetően vetőmagszállítmányokkal érkezett Európába a XIX. század közepén. Virágzása késő nyáron kezdődik és mélyen az őszbe húzódik, gyakorlatilag csak az első fagyok vetnek véget a pollenszórásnak. A parlagon hagyott, megbolygatott területeken rendkívül hamar megjelenik és gyorsan terjed. 

Ahogy fent is írtuk, a klímaváltozással érkező száraz, meleg nyarak kifejezetten optimális környezetet teremtenek a faj számára, egyetlen fegyver ellene a folyamatos és alapos irtás még virágzás előtt. Valamiért Magyarországon ez nem nagyon működik, így a parlagfű-allergiások száma is folyamatosan növekszik.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Sprinter vagy Posta futárral
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz