Köszönjük vásárlóink bizalmát! 180 000-nél több elégedett vásárló! több mint 9. éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Nyír (Betula verrucosa Ehrh.)

A nyírek igen könnyen alkotnak hibrideket, főként termesztésben, de ahol a körülmények (és a jelenlévő fajok) engedik, a természetben is. Bár az eltérő kromoszómaszámok (diploid, tetraploid stb.) csökkentik a keresztezés valószínűségét, nem képeznek áthatolhatatlan akadályt. Sok botanikus a különböző kromoszómaszámú növényeket automatikusan különböző fajba sorolja, ám ez nem általános (például egyes leírások szerint a B. cordifoliaés a B. neoalaskana csupán a B. papyrifera változatai).

Kapcsolódó termékek

Fehér kérgű fa, ágai lelógnak, levelei rombusz alakúak. Napos domb- és hegyvidékeink gerincein, erdőégések és irtások helyén, főleg savanyú talajon mindenfelé megtalálható. Termesztik is. A fehér nyír (Betula pubescens Ehrh.) ritkább, fiatal hajtásain nincsenek bibircsei, levelei legalább a főér mentén szőrösek. Leveleit (Betulae foliutri) májusban gyűjtik. Flavonoid festékeket, illékony vegyületeket és triterpéneket tartalmaznak.

A flavonoidok összmennyisége legalább 1,5% (elérheti a 3%-ot is), fontosabbak a hiperozid, a kvercitrin, a miricetin-galaktozid. A rügyekben, melyeket főleg a gemmaterápiában használnak, zsíroldékony flavonoid-metiléterek is találhatók. Enyhe vizelethajtó hatásúnak tartják; a forrázat készítésekor késhegynyi szódabikarbónát tesznek a vízhez. A törzs tavaszi csapolása során nyert nedvet, az ún. nyírfavizet vagy viricset a népi gyógyászatban vesekövek elhajtására használják. Kísérleti körülmények között a húgykövek nagyobbodását lassítja.

A napi 3x100 ml-nyi virics elfogyasztása vesekólikát válthat ki, melynek során a kisebb méretű és sima felületű, főleg kálciumfoszfát-tartalmú kövek eltávozhatnak. A levelek vízhajtó, vizeletfertőtlenítő, vesekőhajtó teakeverékek és gyógyszergyári készítmények gyakori alkotórészei.

A fa száraz lepárlásával nyert nyírfakátrányt (Pix Betulae, Pix Betulina) a bőrgyógyászatban rendelik ekcéma és pikkelysömör (psoriasis) kezelésére. A bőr faggyúmirigyeinek fokozott működésekor (seborrhoea) a kátrányt külsőlegesen szeszes készítmény és kenőcsök formájában használják oly módon, hogy a kátrány mennyisége a a készítményekben 5-20%-os arányban legyen jelen.

Hasonló hatású gyógyszappan nyerésére is alkalmas. A nyírfalé és a levelek kivonata hajápoló szerek összetételében is szerepel. Flavonoid festékeket, illékony vegyületeket és triterpéneket tartalmaznak. A flavonoidok összmennyisége legalább 1,5% (elérheti a 3%-ot is), fontosabbak a hiperozid, a kvercitrin, a miricetin-galaktozid. A rügyekben, melyeket főleg a gemmaterápiában használnak, zsíroldékony flavonoid-metiléterek is találhatók.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Srinter vagy Posta futárral
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz