Articsóka: az emésztés a máj és a fogyás segítője

Az articsóka serkenti az epe működését, védi és regenerálja a májat, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett az egyik leghatékonyabb természetes fogyasztószer. Javítja az emésztést, csillapítja a gyomorpanaszokat, vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatású. Tisztítja a vért, jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére. 

Az articsóka fészkesvirágzatú zöldség- és gyógynövény, a mediterrán konyha hatására széles körben elterjedt, számos étel készíthető belőle. Az ókorban afrodiziákumként fogyasztották, e hatását nem sikerült igazolni, ma már elfogadott kedvező élettani hatásait elsősorban az epe és a máj támogatásában fejti ki. 

Segíti az epét, védi a májat 

Fontos hatóanyaga a cinarin, ami serkenti a máj epetermelését, segíti az epe működését, kiválasztását, krónikus epehólyag-gyulladásra ajánlott. Megelőzi a máj károsodását, védi e fontos szervet, és segíti sejtjeinek regenerálódását, magas antioxidáns-tartalma hozzájárul a méregtelenítéshez. 

Csökkenti vér koleszterinszintjét, és az emésztési panaszokat – utóbbiak közül főleg azokat, amelyek az epe alacsony termelésével függnek össze. Csökkenti a felfúvódást és javítja az emésztést. 

Bélflóra, vércukor és fogyás 

Nagy mértékben tartalmaz nagyméretű növényi rostokat, úgynevezett inulint, amelynek hatása a szervezetben kettős. Egyrészt segít helyreállítani a bélflóra egészségét, másrészt segít megelőzni a vércukorszint ingadozását étkezések után. Ezen túl:

  • jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére;
  • vízhajtó hatású;
  • tisztítja a vér;
  • gyulladáscsökkentő. 

Az articsóka kalóriaszegény, rosttartalma magas, ez pedig egyéb tulajdonságaival együtt az egyik leghatékonyabb természetes fogyasztószerré teszi. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, érdemes kiemelni a C-, A-, B1-, B2-vitamint, a foszfort, kalciumot, káliumot, vasat és magnéziumot.