Édesgyökér: az általános egészségért

Támogatja a szervezet általános működését, gyulladásgátló, erősíti az immunrendszert, a felső-légutak és a gyomor egészsége mellett a májat is segíti, autoimmun betegségek esetén is hatékony lehet. Enyhíti az influenza tüneteit, köptető, nyákoldó hatású, csillapítja a köhögést. Védi a gyomrot, segít megelőzni a fogszuvasodást, méregtelenít, támogatja a máj méregtelenítő munkáját. Előnyös pajzsmirigygyulladásban szenvedők számára.

Az édesgyökér a Földközi-tenger partvidékén honos gyógynövény, íze és illata az ánizsra hajaz, gyógyhatása a gyökerében rejlő hatóanyagokban keresendő. Különleges íze a konyhában is helyet biztosít számára, ám fogyást segítő, gyulladáscsökkentő, az emésztőrendszerre kifejtett pozitív hatásai miatt indokoltan lép ki az ízek birodalmából.

Az édesgyökér hatóanyagai összességében hatnak a szervezetre, segíthetnek visszaállítani annak egyensúlyát. Támogatja az immunrendszert, jótékonyan hat autoimmun betegségek esetén. A mellékvesék működésének segítésével pedig az emésztés, krónikus fáradtság miatt megemelkedő vércukorszintet és legyengült immunrendszert segít helyretenni. Néhány részlet az édesgyökér specialitásáról:

  • enyhíti az influenza tüneteit;
  • köptető, nyákoldó, csillapítja a köhögést;
  • védi a gyomrot, gyomorfekély esetén is hatásos;
  • egyes vizsgálatok szerint hozzájárulhat egyes, az emésztőszervet érintő daganatos megbetegedések megelőzésében;
  • segít megelőzni a fogszuvasodást;
  • méregtelenít;
  • antiallergén;
  • támogatja a máj méregtelenítő munkáját;
  • előnyös pajzsmirigygyulladásban szenvedők számára.

Erős gyulladásgátló hatással bír, ami ismét az általános egészség fenntartásához járul hozzá: szervezetünkben sejtszintű gyulladások (is) okolhatók számos problémáért, a cukorbetegségtől az elhízáson és daganatokon keresztül a szív- és érrendszeri megbetegedésekig. Cukorbetegek számára kifejezetten előnyös, mert glikémiás indexe nulla, nem emeli a vércukor szintjét, miközben édes íze zavartalanul élvezhető: édesgyökérből gyártják glycyrrhizin nevű édesítőszert.

Óvatosságra int azonban, hogy tartós fogyasztása befolyásolhatja a szervezet nátrium- és káliumszintjét, nagy mennyiségben emelheti a vérnyomást.