Édesgyökér: az általános egészségért
Támogatja a szervezet általános működését, gyulladásgátló, erősíti az immunrendszert, a felső-légutak és a gyomor egészsége mellett a májat is segíti, autoimmun betegségek esetén is hatékony lehet. Enyhíti az influenza tüneteit, köptető, nyákoldó hatású, csillapítja a köhögést. Védi a gyomrot, segít megelőzni a fogszuvasodást, méregtelenít, támogatja a máj méregtelenítő munkáját. Előnyös pajzsmirigygyulladásban szenvedők számára.
Az édesgyökér a Földközi-tenger partvidékén honos gyógynövény, íze és illata az ánizsra hajaz, gyógyhatása a gyökerében rejlő hatóanyagokban keresendő. Különleges íze a konyhában is helyet biztosít számára, ám fogyást segítő, gyulladáscsökkentő, az emésztőrendszerre kifejtett pozitív hatásai miatt indokoltan lép ki az ízek birodalmából.
Az édesgyökér hatóanyagai összességében hatnak a szervezetre, segíthetnek visszaállítani annak egyensúlyát. Támogatja az immunrendszert, jótékonyan hat autoimmun betegségek esetén. A mellékvesék működésének segítésével pedig az emésztés, krónikus fáradtság miatt megemelkedő vércukorszintet és legyengült immunrendszert segít helyretenni. Néhány részlet az édesgyökér specialitásáról:
- enyhíti az influenza tüneteit;
- köptető, nyákoldó, csillapítja a köhögést;
- védi a gyomrot, gyomorfekély esetén is hatásos;
- egyes vizsgálatok szerint hozzájárulhat egyes, az emésztőszervet érintő daganatos megbetegedések megelőzésében;
- segít megelőzni a fogszuvasodást;
- méregtelenít;
- antiallergén;
- támogatja a máj méregtelenítő munkáját;
- előnyös pajzsmirigygyulladásban szenvedők számára.
Erős gyulladásgátló hatással bír, ami ismét az általános egészség fenntartásához járul hozzá: szervezetünkben sejtszintű gyulladások (is) okolhatók számos problémáért, a cukorbetegségtől az elhízáson és daganatokon keresztül a szív- és érrendszeri megbetegedésekig. Cukorbetegek számára kifejezetten előnyös, mert glikémiás indexe nulla, nem emeli a vércukor szintjét, miközben édes íze zavartalanul élvezhető: édesgyökérből gyártják glycyrrhizin nevű édesítőszert.
Óvatosságra int azonban, hogy tartós fogyasztása befolyásolhatja a szervezet nátrium- és káliumszintjét, nagy mennyiségben emelheti a vérnyomást.