Édeskömény: gyomorra, emésztésre

Segíti az emésztést, oldja a görcsöket, a puffadást, az emésztőrendszeri problémák megoldását nyugodtan rábízhatjuk az édesköményre. A konyhában is megállja a helyét, görcsoldó hatása pedig női panaszok esetén érvényesül. Antioxidáns hatással bír, csökkenti a vérnyomást, hozzájárul a szív egészségéhez, erősíti a csontokat.

Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény, találkozhatunk vele úgy is, mint ánizskapor. Melegigényes növény, de a mérsékelt égövön is jól boldogul, manapság a világ szinte minden pontján termesztik, hazánkban is. A mediterrán konyha kedvelt alapanyaga, de már az ókori orvoslás is bélgörcsök oldására, az emésztés javítására alkalmazta.

Az édeskömény igazi terepét az emésztőrendszer jelenti, ami a főként magjaiban található illóolajoknak köszönhető: gátolja a puffadást, segíti az emésztést. Sőt ezen problémáknak az egyik leghatékonyabb természetes ellenszere – görcsoldó hatása révén pedig alkalmas menstruációs fájdalmak mérséklésére, ösztrogéntartalma folytán pedig szabályozza a rendszertelen menstruációt, enyhíti a klimaxos panaszokat.

Ételeinkben a gumóval találkozhatunk, A-, B6- K- és C-vitaminban, antioxidánsokban, gazdag, tartalmaz vasat, foszfort, kalciumot, mangánt és cinket, folsavat, illetve sok rostot – ez már önmagában értékes élelmiszerré teszi:

  • csökkenti a vérnyomást, hozzájárul a szív egészségéhez;
  • erősíti a csontokat;
  • az antioxidánsok hozzájárulhatnak a rákos megbetegedések kialakulásához.

Levelei forrázatával inhalálva asztmás tünetek és a köhögés enyhíthető.