A brokkoli zöld orvosság!

Sokan nem ezt a zöldséget tartják a gasztronómia csúcsának, ám a brokkoli olyan élettanilag hasznos vegyületeket tartalmaz, amiért érdemes lehet megbarátkozni vele.

A brokkolit a vadkáposztából nemesítették az ókori Rómában, a karfiol és a fejes káposzta közeli rokona. Mai formájában 3-400 éve ismerjük, rózsáját mellett a szára is fogyasztható. Nagy mennyiségben tartalmaz C-, E- és B-vitaminokat, valamint béta-karotint, amelyből szervezetünk biztonságosan és hatékonyan állíthatja elő az A-vitamint. Az ásványi anyagok közül a kalcium, a vas, a magnézium és a szelén méltó a figyelemre.

Káposztaféle lévén antioxidáns hatású, azaz védi az emberi sejteket a szabadgyökök károsító hatásával szemben. Sőt, a legújabb kutatások szerint a zöldség ízéért felelős vegyület elpusztítja a gyomorban élő a Heliobacter pylori nevű baktériumot, ami rákos elváltozást okozhat. Támogatja a szervezet méregtelenítését, azaz segít kiűzni a rákkeltő anyagokat. A legjobb, ha az ember hetente legalább egyszer fogyaszt brokkolit, és lehetőleg nyersen, vagy csak kicsit párolva, hiszen így óvhatók meg a benne rejlő értékes anyagok.

A brokkoliban található fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését, a sulforaphane pedig a cukorbetegeknél kialakuló szív- és érrendszeri problémák megelőzése szempontjából ígéretes. Vitamin-és ásványianyag-tartalma okán kiváló immunerősítő, erősíti a csontokat, fiatalítja a bőrt. Ízületi problémákra és magas vérnyomásra is jótékonyan hat, de beválik túlzott fáradékonyság ellen is. A piacon a tömör fejű, sötétzöld darabokat érdemes választani és minél hamarabb feldolgozni.