A narancs fehér része is értékes

A narancs nagy mennyiségű, jól felszívódó C-vitamint tartalmaz, emellett még számos összetevője hat előnyösen az emberi szervezetre. A héj belső, fehér része védik a szív- és érrendszert, gátolják az öregedést.

A szervezetünk számára fontos tápanyagok kiváló forrásai a zöldségek és gyümölcsök. Lehetőleg a friss, helyi idényzöldségek és -gyümölcsök, amelyek mindenféle kezelés nélkül jutnak el az asztalunkra. Télen azonban a mi klímánkon még üvegházakban sem lehet ilyeneket termeszteni, ezért mondhatjuk azt, hogy a tél gyümölcsei itthon a citrusfélék. Közkedvelt íze miatt pedig elsősorban a narancs.

C-vitamin, a fehér rész és a héja

Ez a gyümölcs talán a legfontosabb természetes C-vitaminforrásunk a téli hónapokban. Még csak sok sem kell belőle, legyen szó bármilyen fajtáról, két narancs bőségesen fedezi a napi szükségletet. Sőt, mivel a narancsból a C-vitamin bioflavonokkal együtt kerül a szervezetünkbe, amelyek segítik a hasznosulását. Vegánok számára kifejezetten ajánlott sok narancs fogyasztása, mert a nagy mennyiségű C-vitamin segíti a növényekben lévő vas felvételét.

A narancs értékes része a héj belsején található, kissé kesernyés, fehér része. E fehér anyag rostjai olyan bioflavonoidokat tartalmaznak, amelyek védik a szív- és érrendszert, gátolják az öregedést. A héj egésze azonban nem feltétlenül ajánlott fogyasztásra, mert a tartósítás érdekében az egészségre ártalmas anyagokkal kezelik. Kapható azonban emberi fogyasztásra alkalmas, kezeletlen héjú narancs, ezt adott termékeken feltüntetik.

Több területen is hatékony

Nagy mennyiségben tartalmaz a látás épségéért és a bőr egészségéért felelős A-vitamint, illetve a többek között a szénhidrátok és zsírok feldolgozásában fontos B-vitaminokat. Segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést.

Gazdagon tartalmaz a sejteket a szabadgyökök károsító hatásaitól óvó antioxidánsokban, ruténtartalma pedig jótékonyan hat a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre. A vérnarancs piros színét adó antocián gyulladásgátló és vérnyomáscsökkentő hatású, segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket. Mindemellett elmondhatjuk, hogy természetes vírus- és baktériumellenes hatású, segíthet a fertőzések leküzdésében.

Jó vízhajtó, csökkenti a vérnyomást, kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával pedig méginkább hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez.