A-vitamin: kulcsra zárja a test kapuit

Megacélosítja az immunrendszer elsődleges védelmi vonalát, erősíti az ellenállóképességet az influenzával szemben. Az immunerősítés cseppet sem ördögtől való, néhány vitamin, ásványi agyag és természetes vegyület képes kiváló formában tartani szervezetünk védekező képességét még a járványokkal terhelt időszakban is.

Ha pedig vitaminok, akkor mindenképpen a C-vitamin áll az első helyen, de immunrendszerünk nagyon hálás az A-vitamin nyújtotta segítségért is. E vegyület számtalan ponton kap fontos szerepet, mint például a növekedésben, a csontfejlődésben, a haj, szemek, nyálkahártya egészséges működésében, és csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Amiért viszont most minket érdekel, az immunerősítő hatása. Alapvetően abban segít, hogy segít megőrizni szervezetünk elsődleges védelmi vonala, a bőr, a légző- és az emésztőrendszer nyálkahártyáinak épségét.

Gyerekeknél hozzájárul a kanyaróból és a légzőszervi fertőzésekből való kilábalást, és nagyban erősíti az ellenállóképességet influenza, megfázás, hörghurut vagy totokgyulladás ellen. Tény az is, hogy A-vitamin hiányában az ember kiszolgáltatottabbá válik a fertőző betegségek, különösen vírusfertőzésekkel szemben.

Túladagolása szélsőséges esetben halálhoz is vezet, ezért mindenképpen béta-karotin formájában ajánlott szedni, mert ebben a formában veszélytelen. Napi ajánlott mennyisége 800 mikrogramm, amit fedez a kiegyensúlyozott táplálkozás. Élelem formájában leginkább májból, belsőségekből, tengeri halból és tojássárgájából juthatunk hozzá. Nyugodtan ehetünk bármit, ha étrendkiegészítőként multivitamint is fogyasztunk. Ha viszont valaki kifejezetten A-vitamint szed, érdemes összevetni a két készítmény vitamintartalmát.