Brokkolit a szívnek!

Az érelmeszesedés nagyban növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, de a brokkoli még ez előtt közbeléphet. 

És nemcsak a brokkoli csökkenti hatékonyan és bármely életkorban az érelmeszesedés esélyét, hanem a többi keresztes virágú zöldség is, mint a kelkáposzta, a kelbimbó, a káposzta vagy a karfiol. A Házipatika.com a Nyugat-Ausztráliai Egyetem közel ezer 70 év feletti nőt érintő kutatását idézve írja: összefüggés van a keresztes virágú zöldségek fogyasztása és a szív-érrendszeri kockázat csökkenése között.

A kutatók az idős nők nyaki artériájának állapotát vizsgálták, egészen pontosan az érelmeszesedést okozó plakkok és a zöldségfogyasztás közti összefüggést. Eredményeik szerint azoknak a nőknek, akik több zöldséget, és ezen belül is káposztafélét fogyasztottak, egészségesebbek voltak a nyaki artériáik. Miért? Erre ma még csak feltételezések vannak: a keresztes virágú zöldségek tápanyagokban és fitokemikáliákban gazdagok, mégis alacsony a kalóriatartalmuk.

Nézzük az érem másik oldalát, hiszen a táplálkozás egyes faktorai jelentősen megnövelik a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke valamint a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. A teljesség igénye nélkül:

  • túl kevés kevés többszörösen telített zsírsav;
  • alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás;
  • teljes kiőrlésű gabona alacsony aránya az étrendben;
  • feldolgozott élelmiszerek;
  • zsíros húsok;
  • túl sok só és cukor.

Közhely, de mégis nagyon fontos egészségünk megőrzése szempontjából a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás szükség esetén étrendkiegészítőkkel megtámogatva.