Brokkolival az emlőrák ellen

Szulforafánnak nevezik azt a bioaktív vegyületet, amelyik főleg korai stádiumában lassítja a rákos sejtek növekedését emlőrákos betegeknél.

A brokkoli, és más keresztesvirágú zöldségek, azaz a káposztafélét tartalmaznak nagyobb mennyiségben szulforafánt. E vegyületről már korábban megállapították, hogy hatékony a rákos megbetegedések megelőzésében. Most oregoni kutatók friss eredményeikre hivatkozva azt állítják: a betegség előrehaladásának lassításában is szerepet játszhat.

A kísérletben 54 nő vett részt, akiknél a mammográfiai szűrővizsgálat abnormális eredményt hozott. A hölgyeket két csoportra osztották, az egyik placebót kapott, a másik szulforafán tartalmú étrend-kiegészítőt. Utóbbi napi adagja annyit tartalmazott a vegyületből, amennyi egy csészényi brokkolicsírában van.

Az eredmény örömteli: a tudósok utóbbi csoportnál a sejtnövekedés markereinek csökkenését tapasztalták, vagyis úgy tűnik, a szulforafán képes lassítani a rákos sejtek növekedését. Mindez azért is fontos, mert eddig az étrend szerepét kizárólag a rák megelőzésében tartották fontosnak, ám ezek szerint a már létező daganatokra is jótékony hatással lehet.

A végleges konklúzió levonásához azért még további vizsgálatokra van szükség. Elsősorban további kísérletekkel kell megerősíteni a mostani eredményeket, és az ajánlott beviteli mennyiséget is pontosan meg kell határozni.