Egyes ráktípusok megelőzésében is segíthet a hagyma

A rendszeres hagymafogyasztás segíthet a vastag- és a végbelet érintő daganatos megbetegedések megelőzésében. Messzemenő következtetéseket még nem szabad levonni, de a hagymafélék fogyasztása számos előnyös élettani hatással bír.

A hagymafélék étrendünk egyik alapját képezik: ha valaki nem is szereti nyersen, közvetlenül fogyasztani, ételeinek akkor is elengedhetetlen összetevője. Az amarilliszfélék családjába tartozó növénynemzetség fajtáit a világ minden pontján fogyasztják, itthon a vörös és a lila változat a legelterjedtebb.

A végbelet és a vastagbelet érintő daganatok

Gyógyhatását az ókor óta igyekeznek kihasználni például a megfázás, köhögés enyhítésére, de erős illata okán nagy járványok idején is javasolták a fogyasztását. A megelőzés érdekében, mert úgy gondolták, a kórság a mérgezett levegővel terjed.

Ez utóbbi feltételezést a modern tudomány nyilvánvalóan rég meghaladta, ám a hagyma értékeit is elismeri. Egy friss felmérés eredménye most arra utal, hogy a rendszeres hagymafogyasztás segíthet megelőzni vastag- és a végbélrák kialakulását. A kutatók csaknem ezer, ilyen daganatos beteget, illetve ugyanennyi egészséges embert vizsgáltak, amiből kiderült: a rendszeres hagymafogyasztók körében 79 százalékkal alacsonyabb volt e két daganattípus.

Ráadásul a védettség annál nagyobb volt, minél több hagymát ettek, pozitív hatásokhoz pedig a tanulmány szerint évi 16 kiló hagymaféle elfogyasztása szükséges.

Értékes hatóanyagok

Mindebből persze még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ám a hagymafélék számos előnyös élettani hatással rendelkeznek. Nagy mennyiségű C-vitamint és B6-vitamint, mangánt, folsavat és káliumot tartalmaz, és gazdag flavonoid típusú antioxidánsokban. Beltartalmának köszönhetően védi a szív- és érrendszert, csökkeni a koleszterin szintjét, erősíti a csontokat és antibakteriális hatású, és táplálja az egészséges bélflórát.

A nyers hagymától sokan ódzkodnak, egyesek a kénvegyületek és illólajok miatti erős ízt, majd hosszan tartó „hagymaszagot” tolerálják nehezen, mg másoknak nehezen emészthető és gyomorpanaszokat okoz. Hő hatására pedig sérülnek az értékes vegyületek, a leghatékonyabb módszer ezért a héjában sütött hagyma fogyasztása, ha nyersen nem megy.