Ennyi mindenre jó a medvehagyma

A medvehagyma támogatja az immunrendszert hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, gomba- és baktériumölő hatású, és hozzájárul a szervezet megtisztításához. Jótékony hatásairól pedig a szezonon kívül sem kell lemondanunk.

Lassanként véget ér a medvehagyma szezonja, ami viszont csak annyit tesz, hogy a frissen szedett növénytől kell búcsút vennünk. A fokhagymára hajazó kellemes ízről, és főleg remek élettani hatásairól korántsem kell lemondanunk, hiszen szárított formában, teaként vagy kivonatként továbbra is élvezhetjük. De milyen hatásokkal bír a medvehagyma?

  • támogatja az immunrendszert;
  • csökkenti a magas vérnyomást;
  • normalizálja a vér koleszterinszintjét;
  • hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez;
  • nyugtatja az idegeket;
  • tisztítja a vért, a vesét, a húgyhólyagot;
  • enyhíti a fejfájást, a szédülést;
  • jótékonyan hat a gyomorra;
  • segíti a bélrendszer működését;
  • krónikus hasmenés és szorulás ellen is hatékony;
  • gomba- és baktériumölő hatású.

Íze és illata okán adja magát, hogy a medvehagymát a fokhagymához hasonlítsuk, és sokan úy vélik, hatóanyagtartalma meghaladja a fokhagymáét. A medvehagyma tartalmaz allicint, nagy mennyiségben vasat, magnéziumot, mangánt cinket és szelént, A- B- C- és H-vitamint, és remek antioxidáns. Mindemellett pedig remek kiegészítője a tavaszi méregtelenítő kúráknak.