Ez most a legfontosabb vitamin

A fertőzések megelőzésére nem indokolt nagy dózisú C-vitamint bevinni a szervezetbe, ám a D-vitamin pótlása fontos. Főleg tél végén, amikor a legtöbb embernél már kifogytak a készletek.

Az immunrendszer karban tartása a koronavírus jelentette fenyegetés, és a hullámvasútként télből a tavaszba, majd ismét a fagyba visszatérő időjárás miatt is nagy szükség van. Falus András immunológus professzor és Dr. Szűcs Gabriella belgyógyász-immunológus szakorvos az MTA honlapján azt járta körül, hogyan segíthetünk szervezetünknek a védekezésben?

Előző cikkünkben a kiegyensúlyozottság tudatos biztosításáról volt szó, most nézzük azokat az anyagokat, amelyek „mesterséges” pótlására szükség lehet a betegségek elkerülése érdekében.

A tél és a D-vitamin

Optimális táplálkozás mellett az immunrendszer kiegyensúlyozottan és jól működik, alapvetően nincs szükség vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok plusz bevitelére. Csakhogy egyrészt a XXI. században étrendünk gyakran egészen távol áll az optimálistól, illetve elegendő mennyiségű D-vitamint csak a napfény biztosít.

Ennek a vitaminnak rendkívül sok funkciója van a szervezetben, többek között az immunrendszer megfelelő működésében játszik fontos szerepet. Némely élelmiszerekben is megtalálható, de a elegendő mennyiségben bőrünk állítja elő a napfény hatására. A „modern ember” azonban keveset tartózkodik a szabadban, élete az otthon-jármű-munkahely-jármű-otthon tengelyen forog.

Télen pedig eleve ritkán süt a nap, a sugarak beesési szöge is alacsony, ráadásul szabad bőrfelületet is alig talál, ha nyakig be vagyunk öltözve. Zsírban oldódó vitamin, testünk képes raktározni, de persze nem a végtelenségig: főleg tél végén a D-vitamin hiánya általánosnak mondható a magyar népességben.

Pótolni kell

Ezért a D-vitamin pótlása táplálék-kiegészítőkkel sokszor javasolt, és nem csak az immunrendszert támogató hatása miatt. Több kutatási eredmény mutatott összefüggést a D-vitamin elégtelen szintje, és például bizonyos immunológiai kórképek, autoimmun betegségek és daganatos betegségek kialakulásával is.

Ezzel szemben viszont tévhit, hogy a fertőzések megelőzése szempontjából indokolt lenne nagy dózisú, 2000-10 000 milligrammnyi C-vitamin bevitele. Ebből a vízben oldódó vitaminból mindig csak annyi hasznosul, ami a sejtek működéséhez szükséges: a „felesleg” rendszeresen ürül a vizelettel.

Érdemes azt is kiemelni, hogy változatos táplálkozás mellett az olyan, zsírban oldódó vitaminok, mint az A, az E vagy a K mesterséges bevitele nemcsak felesleges, de veszélyes is lehet: felhalmozódhatnak a szervezetben, túladagolásuk pedig betegséget okozhat.