Ezek a fokhagyma jótékony tulajdonságai

Kiváló immunerősítő, antioxidáns, védi a szív- és érrendszert. A fokhagymát tényleg megéri napi szinten fogyasztani.

A fokhagyma az amariliszfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, amelynek a hagymáját fogyasztjuk. Van, aki odavan érte, más el sem tudja viselni sem az ízét, sem a szagát, ám az vitathatatlan, hogy egészségügyi szempontból nagyon is jelentős. Előnyös tulajdonságait már az ókorban felismerték, több helyen varázserőt tulajdonítottak neki.

A XIX. században írták le erősen antibakteriális és gombaellenes hatását, 1920-ban pedig izolálták az ezért felelős vegyületeket, az alliin-t és az abból kialakuló allicin-t. Fontos ásványi anyagokat és vitaminokat, szénhidrátokat és fehérjéket tartalmaz. Komplex összetevőinek köszönhetően a fokhagyma:

  • rendkívül hatékony antioxidáns;
  • kiváló immunerősítő;
  • baktérium-, vírus- és gombaölő hatású;
  • segíti az emésztést, a máj és az epe működését;
  • csökkenti a vérrögképződést;
  • vérnyomáscsökkentő hatású;
  • védi a szív- és érrendszert.

A gyógyszeripar elsősorban antimikrobiális, valamint vérhígító és vértisztító hatása miatt alkalmazza a fokhagyma hatóanyagait. Nagyanyáink receptje pedig úgy szól, hogy 25 deka mézben keverjünk el 10 gerezd préselt fokhagymát, és naponta fogyasszunk belőle egy evőkanálnyit.