Ezek a növények pusztítják a kórokozókat

Antibiotikus hatóanyagokkal nemcsak a patikában találkozhatunk vény ellenében, hanem a természetben is, mindennapi gyógynövényeink képében.

Az antibiotikumok igazi csodaszernek számítottak felfedezésük idején – az első a penicillin volt az 1940-es évek elején –, és teljes joggal: milliók és milliók életét mentették meg azzal, hogy általuk korábban halálos betegségek is gyógyíthatóvá válnak. Ma is gyakran alkalmazott készítmények, ám nagyon fontos, hogy csak orvosi utasításra és a doktor által előírt módon, ideig szabad őket alkalmazni. De antibiotikumokkal nemcsak a patikában találkozhatunk vény ellenében, hanem a természetben is.

Pontosabban számos növény hatóanyagai alkalmasak arra, hogy felvegyék a küzdelmet bizonyos fertőzésekkel. A fokhagyma antibakteriális hatása kétségbevonhatatlan, hatásos lehet többek között a szalmonella, az E. coli fertőzés vagy a tuberkolózis ellen. Enyhíti a bélfertőzéseket, enyhíti a krónikus köhögést, szabályozza a vércukor szintjét és a vérnyomást, segít megelőzni a trombózist.

A mézet évezredek óta alkalmazzák fertőtlenítésre. Kezeli az égési sérüléseket, fekélyeket és elősegíti a sebgyógyulást, míg a levendula olaja antibiotikus, antiszeptikus hatású, fertőtlenít és csillapítja a gyulladásokat. Még néhány természetes antibiotikus hatású növény a teljesség igénye nélkül:

  • kakukkfű,
  • gyömbér,
  • szurokfű,
  • aranygyökér,
  • kasvirág.

Fontos kiemelni, hogy a természet patikája hatékony lehet megelőzésre, kiegészítő kezelésekre, de semmiképpen nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást.