Ezért egyen sok szilvát

A szilva tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segíti az emésztést és remek kiegészítője a fogyókúráknak. A legjobb frissen fogyasztani, de aszalva és lekvárként is sokat megőriz értékeiből.

A szilva világszerte termesztett, kedvelt csonthéjas gyümölcs, fajtáinak se szeri se száma. Magyarországon is a népszerűbb gyümölcsök közé tartozik, a nyersen való fogyasztás mellett számos módon felhasználjuk. Számos étellel lehet kombinálni a szilvás gombóctól húsok kísérőéig, de készülhet belőle lekvár, befőtt, aszalvány, és persze ne feledkezzünk meg a hungarikumok közé emelt szilvapálinkáról sem.

A szilva mindenhogy kiváló, de értékes beltartalma akkor hasznosul a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk. Amiért megéri beiktatni a szilvát az étrendünkbe:

  • gazdag antioxidánsokban;
  • számos vitamint (főleg A-, B- és C-vitamin) és ásványi anyagot (elsősorban vas, kalcium, kálium, magnézium, foszfor és szelén), illetve rostot tartalmaz;
  • remek immunerősítő;
  • védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásaitól;
  • segít normalizálni a vércukor szintjét;
  • csökkenti a koleszterinszintet;
  • nyugtató hatású, jótékonyan hat az agy és az idegrendszer működésére;
  • enyhe hashajtó;
  • hozzájárul a szívritmus szabályozásához;
  • megköti a felesleges zsírt, kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrának.

A tartósítás legjobb formája az aszalás, hiszen a gyümölcs ekkor őrzi meg a legtöbbet értékes anyagaiból. A főzés hatására a lekvár beltartalma ugyan szegényesebb, de így is marad benne bőven antioxidáns, emésztésserkentő szorbitol és rosttartalma is érintetlen marad.