Ezért érdemes szezámmagot fogyasztani

A szezámmag vagy a belőle sajtolt olaj erősíti az immunrendszert, védi a szívet és az ereket, hozzájárul a csontok egészségéhez, és az emésztési gondok enyhítéséhez. Sok energiát nyerhetünk belőle, fehérjetartalmánál fogva pedig vegánok különösen értékes.

A szezám egy Indiában honos trópusi lágyszárú növény, az egyik első faj, amit az ember bevont a termelésbe. Őshazájában az örök élet szimbóluma, és már az ókorban megjelent a Mediterráneumban, a római katonák például mézzel kevert szezámmagot fogyasztottak erejük és férfiasságuk megőrzése céljából. Az apró, világos magok gyógyító hatásáról már több évezredes források is megemlékeznek, és a modern tudomány is alátámasztja, hogy a szezámmag és a belőle készült szezám olaj számos, élettanilag értékes anyagot tartalmaz. Utóbbiban ráadásul ezek koncentráltan jelennek meg.

Rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, az ásványi anyagok közül főleg kalcium, magnézium, foszfor, kálium és kálium gazdag forrása. E-, A-, B 1 - és B 2 - és D-vitamin is bőségesen található benne, ahogy értékes aminosavak, foszforsav és lecitin is. Értékes beltartalmának köszönhetően a szezámmag és a szezámolaj:

  • támogatja az immunrendszert;
  • csökkenti a koleszterinszintet;
  • védi a szív-és érrendszert;
  • hozzájárul a csontok egészségéhez;
  • segíthet megelőzni a csontritkulást;
  • hasznos emésztési gondok, epebántalmak esetén.

A szezámmag remek energiaforrás, fehérjetartalmánál fogva pedig vegánok számára is előnyös. A szezámmag konyhai alkalmazása ma már az egész világon elterjedt, számos formában hozzájuthatunk, miként felhasználási módjai is széles skálán mozognak.