Ezért fontos a magnézium

Szív- és érrendszer, idegek, csontok, vese, immunrendszer – felsorolni is hosszú, hány területen segíti egészségünk megóvását egy egyszerű elem, a magnézium.

A magnézium, mint ásványi anyag létfontosságú szervezetünk működésében, alacsony szintje vagy hiánya számtalan krónikus betegséghez vezethet a szív- és érrendszeri problémáktól a cukorbetegségen át az Alzheimet-kórig.Testünk minden egyes sejtjében megtalálható, központi szerepet játszik minden anyagcsere-folyamatunkban.

Felnőttek számára napi 250-350 mg az ajánlott mennyiség, testünk 20-28 grammnyit tartalmaz belőle fele-fele arányban megosztva a sejtek és a csontok között – komoly fizikai igénybevétel vagy terhesség, szoptatás idején a magnéziumigény is növekszik.

A magnézium több mint 300 olyan enzim működéséhez szükséges, amelyek, sok más mellett az idegsejtek energiatermelő folyamatait katalizálják, hatására nő az érfalak rugalmassága, javul a szívizom összehúzódó képessége. Részt vesz a vázizmok működésében, a vérellátásban, a csontok felépítésében. Hiányában izomgörcsök, gyengeség, netán szívritmuszavarok, ingerlékenység jelentkezhet, miközben nő a magasvérnyomás, depresszió, cukorbetegség, szapora szívverés kialakulásának esélye.

Kiegyensúlyozott, változatos étrenddel biztosítható a magnézium utánpótlása, főként a burgonya, a zöldségek, a halfélék, a hüvelyesek, a csonthéjas gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona és az olajos magvak tartalmaznak magnéziumot. Ám a gyakorlatban a többség nem így étkezik, illetve a zsíros ételek fokozzák a magnéziumigényt, és egyes gyógyszerek, bélbetegségek valamint az alkoholfogyasztás csökkenti a felszívódását.