Ezért harapja szét a szőlőmagot is

A szőlő magjában található anyagok egyfajta funkcionális élelmiszerként csökkentik a betegségek kialakulásának esélyét, javítják az általános egészségi állapotot.

A szőlő Magyarország egyik legkedveltebb gyümölcse, gazdag ízanyagai okán ez maximálisan érthető is, csupán egy „probléma” van vele: a szőlőmag fanyar, kesernyés íze meg tudja rontani az élményt. Persze mindenkinek megvan a maga taktikája. Van, aki aprólékosan kimagozza, más csak meghasítja a szájában a bogyót, és a magot egyben nyeli le stb.

Pedig a szőlő magja rengeteg, egészségünk szempontjából értékes anyagot tartalmaz, amelyek viszont nem hasznosulnak, ha egyben nyeljük le a magot, vagy eleve meg sem esszük. Egyet-egyet azért érdemes szétrágni, de hogy a szőlő ízét ne befolyásolja, „nagyobb mennyiségért” bártan fordulhatunk a táplálék-kiegészítők polcain található, jó minőségű őrleményekhez, olajokhoz, kivonatokhoz.

Mit tud a szőlőmag? Főleg a kékszőlő magja kiváló antioxidáns: a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albert mondta ki elsőként, hogy valószínűleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidáns. Fogyasztása a teljesség igénye nélkül:

  • az antioxidánsok hatástalanítják a szervezetben felgyülemlő káros szabadgyököket;
  • lassítja az öregedési folyamatokat;
  • egyfajta funkcionális élelmiszerként csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét;
  • javítja az általános egészségi állapotot;
  • javítja a közérzetet.

A szőlőmag rostokat, fehérjét, olajokat, tenninokat, vitaminokat, flavonoidokat, linolénsavat és polifenolokat tartalmaz.