Ezért keresse a fekete áfonyát

Rendkívül sokoldalú hatással bír a feketeáfonya. Remek antioxidáns, összetevőinek köszönhetően támogatja az immunrendszert, védi a szemet, a gyomrot, a szív- és érrendszert, lassítja az öregedést. És ez még nem minden.

A fekete áfonya Észak-és Közép-Európa alpesi tájain, középhegységeiben őshonos félcserje, a népgyógyászat emberemlékezet óta használja fel bogyóját és leveleit. A modern tudománynak köszönhetően tudjuk, hogy többféle antioxidánsban gazdag, A-, B1-, C- és D-vitamint, pantoténsavat, és nikotinamidot tartalmaz.

A fekete áfonya számos területen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, illetve segíti a gyógyulást:

  • támogatja az immunrendszer működését;
  • antibakteriális hatású;
  • erősíti a hajszálereket, védi a szív-és érrendszert, segít megelőzni az érelmeszesedést;
  • javítja a véráramlást;
  • csökkenti a vér cukorszintjét;
  • gyulladáscsökkentő;
  • bőrvédő hatású;
  • támogatja a szem egészségét, a látás élességét;
  • lassítja a szervezet öregedését;
  • hozzájárul a gyomorfekély megelőzéséhez;
  • mérsékli a menstruációs panaszokat.

A feketeáfonya cserenyagainak köszönhetően a szárított bogyók – összehúzó hatásuk miatt – segítenek kezelni a szájban, torokban kialakult gyulladásokat és a hasmenést. A friss áfonya viszont inkább hashajtó hatású. Számos előnyös tulajdonsága okán a fekete áfonyát sok helyen termesztik, de a vadon termő bogyó gazdagabb tápanyagokban – természetes hatóanyagainak legkoncentráltabb forrását pedig a fekete áfonyából készült étrend-kiegészítők jelentik.