Ezt nyújtja a cseresznye

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, frissít, élénkít, alacsony a glikémiás indexe, segíti az alvást és jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre. Ime a cseresznye élettani szempontból közelítve.

A cseresznyét túlzás nélkül nevezhetjük az egyik legízletesebb gyümölcsünknek, sokak kedvencének – de az első tízben biztosan benne van. A cseresznye a rózsafélék közé tartozó növény, legjobb tudásunk szerint Anatóliából származik, és az ókori rómaiak közvetítésével terjedt el Európában.

Az íze mellett a cseresznye számos jótékony élettani hatással is bír, köszönhetően gazdag beltartalmának. Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, de gazdag A-vitaminban, megtalálható benne B1-, B2- és B6-vitamin, riboflavin, fólsav, niacin, pantoténsav és biotin is. Az ásványianyagok közül a vasat káliumot, foszfort, kalciumot és nátriumot érdemes kiemelni. Ezen anyagok kedvezően hatnak a csontok és a fogak fejlődésére, ezért gyerekek számára kifejezetten hasznos csemege.

Kiváló szomjoltó, hiszen a gyümölcs mintegy 80 százalékát víz alkotja, tápanyagtartalma alacsony, így fogyókúrázók is több-kevésbé „büntetlenül” fogyaszthatják. Természetesen tartalmaz gyümölcscukrot, ennek aránya érettségi fokán múlik, átlagosan 13 gramm szénhidrátot számolhatunk 100 grammnyi cseresznyére. Miért hasznos még emellett?

  • segít megőrizni a szellemi és fizikai frissességet;
  • vízhajtó tulajdonsággal bír, ami a fogyást is segítheti;
  • alacsony a glikémiás indexe;
  • gyulladásgátló hatású;
  • segíti az alvást;
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét, jótékonyan hat a szívre.

Frissen ugyan nem sokáig élvezhetjük a cseresznye hatásait, de a szárytott gyümölcs, a különböző befőttek – bár gyengébb élettani hatásokkal, de – egész évben rendelkezésre állnak. Illetve a csersznyekocsányból készült termékeket például természetes vízhajtóként tisztítókúrákhoz is ajánlják.