Fahéj: meghittséget és egészséget ad

Vírus, baktérium és gombaölő hatású, görcsoldó, csillapítja a gyomor és a belek gyulladását, segíti az emésztést, javítja a vérkeringést és az agyműködést.

A karácsonyi készülődés, hangolódás egyik legfontosabb illata a fahéj: meleg, meghitt hangulatot varázsol a hideg estéken. Pedig eredetileg nincs sok köze a csikorgó fagyhoz, hiszen a fahéj a Cinnamomum nemzetség egyes, trópusi és szubtrópusi fafajainak a kérge. Már az ókorban kedvelt luxuscikknek számított, a rómaiak a lelki egyensúly visszaállításának gyógyszereként tartották számon.

Manapság elsősorban fűszernövényként használják, sütemények, édességek gyakori összetevője, de a forralt bor is elképzelhetetlen nélküle. Emellett jótékony élettani hatásai miatt étrend-kiegészítőkben, szájvizekben, illólajként is gyakorta alkalmazzák, de magát a fűszert is érdemes rendszeresen fogyasztani. A teljesség igénye nélkül a fahéj:

  • baktérium-, vírus- és gombaölő hatású;
  • hozzájárul légúti fertőzések kezeléséhez;
  • segít megelőzni az ínygyulladást, fogszuvasodást és a kellemetlen szájszagot;
  • csillapítja a gyomor- és bélfertőzéseket;
  • görcsoldó és hányáscsillapító hatású;
  • segíti az emésztést, kezeli az emésztési zavarokat és enyhíti a puffadást;
  • javítja a vérkeringést;
  • jót tesz az agyműködésnek, javítja a memóriát, stimulálja a kognitív képességeket.

Fontos azonban, hogy egyes tudósok csak mértékkel ajánlják a fahéjfogyasztást, ugyanis egy úgynevezett kumarin nevű anyagot tartalmaz, amely bizonyos szint fölött károsíthatja a májat. Gyermekeknek és várandós kismamáknak sem javasolt sok fahéjas ételt fogyasztaniuk.