Hogyan tartósítsuk az epret?

Fagyasztás, szárítás, dzsem vagy lekvár, számos lehetőség adódik, hogyan élvezzük e gyümölcsöt bőven az eperszezonon túl is, akár egész évben. Az sem mindegy, a hogy a friss epret hogyan tároljuk.

Dübörög az eperszezon, ez a rendkívül ízletes és népszerű gyümölcs pedig az egészségünkre is számos jótékony hatással bír. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint a szabadgyökök károsító hatása ellen védő antioxidánsokban. Rostjai nemcsak az emésztőrendszer egészségéhez járulnak hozzá, hanem a bélflóra egészsége révén az immunrendszer megfelelő működését is támogatja – itt írtunk mindezekről bővebben.

Az eperrel azonban adódik egy „probléma”, rendkívül érzékeny és gyorsan romló gyümölcs, ezért fontos lehet a tartósítása, hogy a szezonon kívül is élvezhessük mind páratlan ízét, mind jótékony tulajdonságait – vagy legalábbis azok egy részét. Nézzük a lehetőségeket:

  • Fagyasztás. Az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb tartósítási mód, így az eper több hónapig megőrzi ízét és tápanyagait. A fagyasztáshoz először alaposan meg kell mosni, majd gyengéden le kell törölni róla a vizet. Ezután az epreket egy sütőpapírral bélelt tepsiben elrendezve előfagyasztjuk, hogy egyesével szilárduljanak meg, majd légmentesen záródó tasakba vagy edénybe tesszük őket. Így megakadályozzuk, hogy a gyümölcsök összeálljanak, ezért  könnyen adagolhatók maradnak.
  • Főzés és dzsem, lekvár készítése. Az eper tartósításának hagyományos és nagyon népszerű módja, ehhez az epret meg kell mosni, meg kell tisztítani, majd cukorral és némi citromlével elkeverve lassú tűzön addig kell főzni kell, amíg besűrűsödik. A lekvár steril üvegekbe töltve hosszú ideig eltartható, és a dzsem vagy lekvár nemcsak tartósítja a gyümölcsöt, hanem újra is értékeli az ízét, hiszen ilyenkor az eper édessége és aromája koncentráltabb lesz.
  • Szárítás. Az eper szárításával eltávolítjuk a gyümölcsből a vizet, így csökkentve a romlásért felelős baktériumok elszaporodásának esélyét. Az epret meg kell mosni, szeletekre vágni, és alacsony hőmérsékleten, például sütőben vagy speciális gyümölcsaszalóban kell szárítani. A szárított eper egészséges és ízletes nassolnivalóként megállja a helyét, és hosszú ideig eltartható légmentesen záródó tasakban vagy üvegben.
  • Befőzés. Befőzéskor az epret víz, cukor és citromsav elegyében steril üvegekbe zárják, majd a tetejét légmentesen lezárják és tartósítószer nélkül hőkezelik (pl. gőzöléssel vagy főzéssel), hogy megakadályozzák a baktériumok és penészgombák elszaporodását. Ez a módszer is évekig eltarthatóvá teszi az epret, miközben megőrzi az ízét és vitaminjait.
  • Alkoholos tartósítás. Ilyenkor a gyümölcsöt cukorral és alkohollal (például vodkával, rummal vagy pálinkával) keverik össze, majd zárt üvegben érlelik egy ideig. Az így készült epres ital vagy gyümölcs kiváló desszertekhez, koktélokhoz is felhasználható, ugyanakkor az alkohol hosszú ideig konzerválja a gyümölcsöt.

Végezetül arról se feledkezzünk meg, hogy a megvásárolt, leszedett friss epret sem biztos, hogy egyből megesszük. A friss epret lehetőleg hűtőszekrényben tároljuk, mindig csak annyi gyümölcsöt mossunk meg egyszerre, amennyit közvetlenül el fogunk fogyasztani, hogy elkerüljük a gyors penészedést és romlást. Légáteresztő tárolóedényben, papírtörlővel bélelt dobozban célszerű tartani, hogy elvezesse a nedvességet, és megakadályozza a gyümölcs összenyomódását.