Így kell helyesen böjtölni!

Rövidtávon még nem okoz problémát, de idővel fennáll a hiánybetegségek kialakulásának veszélye. Segítünk elkerülni.

Hamvazószerda van ma, ami azt jelenti, vége a farsangi időszaknak, kezdődik a húsvétig tartó 40 napos böjt. Hagyományosan ez a hús megvonását jelenti, mostanában pedig sokan tartják nemcsak vallási, hanem "egészségügyi" okból is. Hiánybetegséget ez a 40 nap egészséges embernél még nem okoz, de időseknek, gyerekeknek, várandós nőknek és egyes krónikus betegségben küzdőknek gondoskodniuk kell a megfelelő tápanyagpótlásról.

Hosszabb távon pedig mindenkinek - emeli ki Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanára. A hús ugyanis fehérjeforrás, nélkülözhetetlen többek között a haj, a csontok, az izmok, kötőszövetek építésében. Nélkülözhetetlen, de nem pótolhatatlan: a létfontosságú aminosavakat a tej és a tojás pótolhatja, ám rossz hír a vegánoknak: ezek hiányában nehéz a mindig kopó izmokat újraépíteni.

Gazdag fehérjeforrás a mogyoró, a dió és a szója is, allergiásoknak a lencse, szárazbab, csicseriborsó jelenthet korlátozott megoldást. Ha valaki kiiktatja étrendjéből a tejtermékeket is, a kalcium pótlására kell odafigyelnie - fontos az izmoknak, a csontoknak, fogaknak. Kalciumhoz juthatunk "tejpótló" növényi italokból, de nagy mennyiségben tartalmazza a dió, a mák, mandula, szezámmag, és például a zabpehely is.

Hús híján pótolni kell a vasat is, a szakorvos erre külön felhívja a figyelmet. A böjti húsmegvonás még nem feltétlenül okoz vashiányt, de mindenképp érdemes például több céklát és mákot enni - ezekben sok a vas, de csak kis mennyiségben hasznosul. Ellenkező esetben szellemi és fizikai fáradtsággal szembesülünk, de a vashiány gyermekkorban még a fejlődést is visszavetheti.