Igyon egy jó forralt bort!

A nyakunkba szakadt nagy hidegben jól esik minden, ami édes és meleg, miért ne lehetne meginni egy-egy pohár forralt bort? Hiába nincs karácsony, a forralt bor számos előnyös hatással bír – azért persze ne feledjük, alkoholt is tartalmaz, ezért csak mértékkel ajánlott fogyasztani.

A télnek még eszébe sincs enyhíteni a szorításon, sőt, a 2020/2021-es tél leghidegebb időszakában vagyunk. Ilyenkor jól esik minden, ami édes és meleg, miért ne lehetne meginni egy-egy pohár forralt bort? Az ízén és a kellemes érzésen túl több érv is szól mellette, persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk: a forralás során az alkohol jó része elpárolog, de még így is marad benne annyi, hogy ne vigyük túlzásba.

Általános jótékony hatások

A vörösbor jótékony hatása közismert, amit elsősorban magas antioxidáns-tartalmának köszönhet. Az antioxidánsok csökkentehtik a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását, csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védenek a sejteket károsító szabadgyökök ellen, és csillapítják a gyulladásos folyamatokat.

A jó forralt bor elképzelhetetlen fahéj és szegfűszeg nélkül, e fűszernövények egyrészt ugyancsak rendelkeznek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással. A fahéj jótékonyan szabályozza a vércukor szintjét, segíti az agyműködést, illetve bizonyos vírus-, baktérium- és gombaölő hatással bír. A szegfűszeg csillapítja az ízületi fájdalmakat, serkenti az anyagcserét, fertőtlenít.

Mindemellett pedig a forralt bor olyan, létfontosságú anyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az egészség megőrzésében, a betegségek elkerülésében. Ilyen például a szívritmus szabályozásában részt vevő kálium, a fogak épségének megőrzésében nélkülözhetetlen fluor vagy a számos területen hasznos foszfor.

Náthától az elalvásig

Nátha és köhögés csillapítására kifejezetten hasznos, és nem csak azért, mert a meleg italok eleve jót tesznek megfázás esetén: a benne lévő fűszerek említett fertőtlenítő hatásuknál fogva segítenek megszabadulni a kórokozóktól.

Javítja az anyagcserét, segíti az emésztési folyamatokat, polifenol-tartalma miatt növeli a jó koleszterin szintjét, óvja a kötőszöveteket és az erek rugalmasságát. A borban melatonin található, ezért lefekvés előtt egy pohárnyi könnyedebbé teszi az elalvást.

A cukorral azonban vigyázni kell, mert ugyan a meleg ital fontos összetevője, de egészségünk megőrzése szempontjából nem biztos, hogy kristálycukorral kell teleszórni a forralt bort. Érdemes mézzel, vagy édesítőkkel pótolni.