Jól teszi, aki gyakran eszik lencsét

Tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas a fehérje- és a rosttartalma. Jó hatással van az anyagcserére, a májra, a szív- és érrendszerre: ne csak szilveszterkor együnk lencsét.

A lencse egy Ázsia hegyvidékeiről származó lágyszárú növény, Közép-Európában már a kőkorszakban is termesztették étkezési céllal. Hazánkban is kedvelt a mai napig, sőt a szilveszteri asztal elmaradhatatlan étele: aki újévkor lencsét eszik, adott évben soha nem ürül ki a pénztárcája.

De lencsét nemcsak szilveszterkor érdemes enni, hanem értékes beltartalma miatt egész évben helyet kellene biztosítani számára az étrendünkben. Bőségesen találunk benne A-vitamint és különféle B-vitaminokat és E-vitamint, emellett kalciumot, foszfort, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat. Nagy mennyiségű, könnyen emészthető fehérjét és jelentős mennyiségű rostot tartalmaz. Összességében a lencse:

  • jó hatással van az anyagcserére;
  • javítja a májfunkciókat;
  • nyugtató hatással bír;
  • józékonyan hat a szív- és érrendszerre;
  • hozzájárul a vérnyomás stabilizálásához;
  • segít csökkenteni a változókori tüneteket.

Fontos még kiemelni, hogy a lencse szénhidráttartalma magas, glikémiás indexe viszont alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, és a diétába is jól beilleszthető.