Kalciumot nem csak a csont igényel

Csupán egy százalék az, amit kalciumból nem a csontjaink használnak fel, mégis életbevágó ez a kis mennyiség. Rosszul szívódik fel, és eleve keveset is juttatunk a szervezetünkbe. A kalciumról mindenkinek a csontképzés ugrik be elsőnek, teljes joggal. A testünkben lévő, összesen körülbelül egy kilogramm tömegű kalcium 99 százaléka ugyanis valóban csontjainkban és fogainkban található. Ez az elem a csontszövet egyik legfontosabb alkotója, a keménységéért és a szilárdságáért felel.

Kevesen tudják viszont, hogy a maradék egy százaléknyi kalcium milyen fontos szerepet tölt be más területeken. Részt vesz a sejten belüli információtovábbításban, nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, a hormontermeléshez, az izom-összehúzódáshoz és a hormontermeléshez. Felnőtt korban 800-1000 milligrammra van belőle szükségünk naponta, de csak a bevitt kalcium kis része hasznosul. A tökéletes felszívódást D-vitaminnal segíthetjük elő, de nagy szolgálatot tesznek a halolajok és a ligetszépe-olaj. Utóbbiak ugyanis csökkentik a vizelettel való ürülését.

Természetes táplálékok közül a tej és tejtermékek, illetve az olajos magvak a leggazdagabbak kalciumban, de nagyobb mennyiségben megtalálható a tengeri halakban és a leveles zöldségekben is. Hiányát körömrepedezés, bőrhámlás jelzi, súlyosabb esetben görcsök, szívműködési zavarok léphetnek fel.

Hosszú távon a kalciumhiány fiataloknál a csontváz fejletlenségét, 35 év felett a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenését okozza. Ezt azért is fontos kiemelni, mert hazánkban a lakosság fele nem juttat elegendő kalciumot a szervezetébe. Túladagolásához tartósan túl kell lépni a napi 2500 mg-os mennyiséget, ez esetben az érfalakon és a vesékben trombózist vagy vesekövet okozhat.