Lábszagra oregánót!

Ismerhetjük közönséges szurokfűként is, ám így nem annyira "misztikus". Ami viszont fontosabb: antimikrobális, antioxidáns hatása és vitamintartalma miatt érdemes kiszabadítani a konyhából.

A szurokfüvet latin neve alapján nevezzük oregánónak, ami pedig a görögből jön, a hegy és a szépség szavak összeolvadásából származik. Egyiptomban köhögésre adták, Hellászban sérülések gyógyítására, a középkorban pedig olajával ételeket tartósítottak. Magyarországon is nagyon gyakori, száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye.

A növény szárított formájához képest a belőle készült CaliVita Oregano olaj nagyságrendekkel több hatóanyagot tartalmaz. Az egyik ilyen a karvakrol. Ez a színtelen, fűszeres illatú és csípős ízű anyag nagyon erős antimikrobális hatással rendelkezik. Már pár csepp oregánó olaj szappanhoz, kézmosófolyadékhoz adagolva erősíti annak antiszeptikus hatását, és ugyanez igaz ha samponba keverjük, vagy fogmosás előtt a fogkefére cseppenjük.

Egy-egy csepp a láb körmein vagy az ujjak között bedörzsölve nemcsak a körömgomba ellen nyújt védelmet, de a baktériumok elpusztításával csökkenti a lábszagot is. Hólyagok és sebek tisztítására is alkalmas. Belsőleg alkalmazva antioxidáns hatását kell kiemelni, amelyet a sejtek szabad gyökökkel szembeni védekezését segítő flavonoidoknak köszönhet. Az oregánó olaj a vér koleszterinszintjét csökkentő szterolokat, valamint A- és C-vitamint és számos ásványi anyagot is tartalmaz.

Kapcsolodó termékek