Mire jó a méhpempő?

A méhpempő a méhkirályné eledele, több mint 150 féle biológiailag aktív összetevőt tartalmaz, amelyek számos területen fejtenek ki pozitív hatást az emberi szervezetben is.  

A természet patikájának egyik legösszetettebb és legsokoldalúbb tagja a méhpempő. A méhek garatmirigyének sárgás-fehéres váladékáról van szó: ez a királynő tápláléka, de minden méhlárvát ezzel etetnek életük első három napján. A méhpempőben több mint 150 féle biológiailag aktív összetevőt találunk. Ezek többek között különböző fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, zsírok, cukrok.

Kinyerése aprólékos munkát, steril körülményeket igényel, és biológiai aktivitását nagyon hamar elveszti – ez utóbbit csak a XX. század második felében sikerült megoldani az úgynevezett liofilizációs eljárással. Így a méhpempő ma már két évig is megőrzi kedvező tulajdonságait.

Felhasználása rendkívül sokoldalú, számos területen alkalmazható az egészség megőrzésében, egyes problémák kezelésében. A teljesség igénye nélkül néhány terület, ahol használ a méhpempő:

  • csontritkulás,
  • szív-és érrendszer,
  • influenza, fertőzések,
  • időskori agyi problémák,
  • reuma,
  • ízületek,
  • krónikus fáradtság,
  • hepatitisz,
  • vérszegénység,
  • cukorbetegség,
  • pajzsmirigy-túlműködés,
  • férfi meddőség,
  • női problémák.

Mindezek mellett gyedüli forrása az acetilkolinnak és a 10-HDA savnak. Az egyik leghatékonyabb idegrendszer-stabilizáló anyag, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterint. Kozmetikumként is megállja a helyét, a méhpempő ugyanis fiatalítja a hajat, a bőrt, normalizálja a faggyúmirigyek működését.