Mire jó a sör és a bor?

Kedvelt szeszes italainkban számos, az egészség szempontjából pozitív összetevő található, persze ezek csak akkor válnak a javunkra, ha mértékkel fogyasztunk.

Az alkoholfogyasztás egyidős az emberiséggel, számos kultúra elengedhetetlen eleme. A túlzott alkoholfogyasztás ugyanakkor számos egészségügyi problémához vezet, világszerte fontos szerepe van a halálozási okok háttereként.

Maradjunk a mértékletességnél, legfeljebb egy-két pohár bor vagy sör, egy kupica pálinka egy napra: milyen pozitív élettani hatásokkal bírnak a legnépszerűbb alkoholos italok?

A bor

A bor, főleg a vörösborok rendkívül gazdagok antioxidánsokban. Ezek segítik sejtjeink védelmét a szabadgyökök károsító hatása ellenében, bizonyos értelemben lassítják az öregedést. A polifenoloknak köszönhetően napi egy-két pohár bor csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A mértékletes borfogyasztás csökkentheti az ereket károsító „rossz koleszterin” szintjét, segíthet megelőzni a vérrögök kialakulását.

Egyes, a borban lévő anyagok támogatják az agy vérellátását, ezzel segítenek megelőzni az időskorral járó károsodásokat. Ezen túl oldja a depressziót, hozzájárul a bőr egészségéhez, sőt égeti a hasi zsírt. Kis mennyiségben fokozhatja az immunrendszer hatékonyságát, erősíti a csontokat, és óv a fogszuvasodástól. Hangsúlyozzuk, napi 1-2 deciliternyi borról van szó.

A sör

A borhoz hasonlóan a sörben is rengeteg antioxidánst találunk, gazdag értékes fehérjékben és B-vitaminban, bár az alkohol ezek hatását csökkenti. Tekintettel szilíciumtartalmára, egy két pohár sör kifejezetten jót tesz a csontoknak. Mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztó férfiak körében kimutatták, hogy 30-35 százalékkal kisebb a szívinfarktus esélye, mint azoknál, akik teljesen elutasítják az italt.

Növeli a vér jó koleszterinnek is nevezett HDL-szintjét, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét és segíthet a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzésében.